Vrt v septembru

Po zelo vročem in s padavinami skopim avgustom, polni upanja  vstopamo v september.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Julija in avgusta smo se spraševali, kako rastlinam čim bolj pomagati preživeti to sušno obdobje. Septembra bomo še vedno pobirali jajčevce, paradižnike, papriko in feferone in hkrati že razmišljali o zimi, zato posejemo zimsko solato in radič, špinačo, blitvo ter rukolo. Če imamo pogoje, motovilec posejmo že avgusta, pa tudi še septembra. Dobro je, da ga sejemo v več intervalih. Sadimo lahko zelje, rabarbaro, por. V specializiranih trgovinah pa imajo tudi sadike solate in radiča, ki jih tudi lahko posadimo. Ne smemo pozabiti jesenskega dognojevanja, saj bomo spodbudili rastline k rasti, novo posajenim pa bodo hranila dala moč za zagon rasti. Čeprav naj bi septembra temperature padale, je potrebno še vedno tudi zalivati, da omogočimo rastlinam dobro rast.

Zeliščni vrt ne sme biti zapleveljen, moramo odstraniti vse poškodovane dele rastlin in ohraniti čistočo. September je primeren za nabiranje majarona, luštreka, šetraja in origana. Pazimo, da nabiramo samo z zdravih rastlin, nabrani deli morajo biti nepoškodovani in dobro razviti. Primerno jih moramo posušiti in pravilno shraniti. Posejemo ali kupimo lahko manjše sadike peteršilja, bazilike, majarona. Postavimo jih na okensko polico, da so vedno pri roki za uporabo.

V sadnem delu vrta imamo precej dela z obiranjem plodov. Jablane in hruške so pripravljene za obiranje, tudi lešniki so že primerni za nabiranje. Grozdje bo verjetno glede na razmere čez leto krepko pohitelo z zorenjem. Če bodo vremenske razmere dovoljevale, je september primeren tudi za pripravo terena za zasajevanje različnega sadnega drevja. Če se bo nadaljevalo sušno obdobje, je priporočljivo rastlinam pomagati z namakanjem. Potrebno je tudi pozorno spremljati razvoj oljčne muhe, da ne napade naših oljčnikov.

Okrasni vrt se bohoti s cvetjem enoletnic le, če smo čez poletje poskrbeli za primerno namakanje. Z odstranjevanjem odcvetelih cvetov poskrbimo, da je cvetje dolgotrajnejše, ne smemo pozabiti na dodajanje hranilnih snovi. Najbolje je dognojevanje s tekočimi gnojili. Poskrbimo tudi, da plevel ne preraste naših rastlin. Če se bodo temperature spustile, je primeren čas za obrezovanje listnatih in iglastih živih meja in tudi nekaterih grmovnic po cvetenju. Poskrbimo tudi za vrtnice ter zatremo škodljivce in bolezni, lahko jim dodamo še odmerek gnojila.

Trata je zahteven del vrta, opravimo še zadnje letošnje gnojenje, pazimo na primerne temperature in vlago, da ne povzročimo ožiga. Če se je pojavil plevel, ga lahko mehansko odstranimo, glede na padavine primerno nastavimo tudi namakalni sistem.