Se nam obeta vroč september?

Čeprav se z zaključkom avgusta koledarsko poletje približuje koncu, vremenski pogoji še naprej ohranjajo značilnosti poletja. Zdi se, da nas bo poletno vreme spremljalo tudi v septembru, kar bo razveselilo ljubitelje toplih dni.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pretekli teden je prinesel kratkotrajno osvežitev v obliki nekoliko nižjih temperatur. Hladnejše obdobje je trajalo le nekaj dni, saj so se temperature hitro povzpele nazaj na poletne vrednosti.

Vremenoslovci napovedujejo, da bomo tudi v prihodnjem obdobju priča nadpovprečno toplim dnem. Po njihovih ocenah nas čaka eden najtoplejših septembrov v zadnjih letih, kar je posledica vztrajanja visokega zračnega tlaka nad našimi kraji. Takšni vremenski pogoji preprečujejo prihod hladnejših zračnih mas, kar bi običajno prineslo bolj tipične jesenske temperature.

Po najnovejših napovedih trenutni izračuni ne kažejo na izrazitejšo ohladitev niti po 5. septembru, ko bi mnogi pričakovali prehod v bolj jesensko vreme. Nasprotno, toplem valu se pridružujejo še dodatne napovedi o sušnem vremenu, kar bi lahko povzročilo težave v kmetijstvu in povečalo tveganje za požare v naravi.

Toplo vreme sicer prinaša številne priložnosti za podaljšanje poletnih aktivnosti, kot so obiski plaž, pikniki in pohodništvo, vendar hkrati kliče k previdnosti. Povečana nevarnost dehidracije in sončnih opeklin opozarja, da se je treba zaščititi pred soncem in skrbeti za ustrezno hidracijo.

Na splošno nas torej čaka september, ki bo bolj podoben poznemu poletju kot zgodnji jeseni. Ali bo ta trend toplih septembrov postal nov običaj, bo pokazal čas, vendar trenutne razmere kažejo na to, da bomo morali prilagoditi svoja pričakovanja glede vremenskih vzorcev v prihodnosti.

Temperature se zvišujejo

Danes bo sončno z nekaj spremenljive kopaste oblačnosti. Na Primorskem bo pretežno jasno. Sredi dneva in popoldne bo v hribovitih krajih možna kakšna ploha, lahko tudi zagrmi. Burja na Primorskem bo postopno slabela. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 30, na Primorskem do 34 °C.

Jutri bo sončno, po nekaterih nižinah pa zjutraj megleno. Pozno popoldne v hribih ni izključena kakšna ploha in nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 19, na Primorskem do 22, najvišje dnevne od 27 do 31, na Primorskem do 34 °C.

V petek in soboto bo sončno in vroče.