Mak Tepšić v Srbiji nagrajen za najboljšo moško vlogo

Od 26. avgusta do 2. septembra je v Novem Sadu potekal festival NOVI TVRĐAVA TEATAR, na katerem se je predstavilo tudi Gledališče Koper s predstavo ‘Sirote’ v režiji Renate Vidič.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Žirija v sestavi Sonja Damjanović, igralka, Nataša Gvozdenović, novinarka in gledališka kritičarka, ter Milovan Filipović, igralec, je od 26. avgusta do 1. septembra ogledala šest predstav, izbranih v tekmovalni program 11. festivala Novi tvrđava teatar.

Nagrado za najboljšo moško vlogo je prejel naš igralec Mak Tepšić. Nagrado je prejel za vlogo Liama v predstavi “SIROTE”.  Predstava v režiji Renate Vidič je bila uprizorjena peti dan festivala. Poleg Maka sta na odru nastopila še Tjaša Hrovat in Blaž Popovski.

0001 34

Mak Tepšič je rojen v Izoli, nato je odraščal v Kopru. Primorskemu gledališkemu občinstvu se je prvič predstavil še kot študent z vlogo Claire v Genetovih Služkinjah (r. I. Loboda), leto pozneje je bil Črtomir v Prešernovem Krstu pri Savici v režiji Katje Pegan. Priznanje strokovne pa tudi širše javnosti je požel z vlogo Joeyja v Horovitzevi enodejanki Indijc hoče u Bronx (r. R. Vidič) v sezoni 2021/2022, vseslovensko prepoznanovnost pa si je pridobil z vlogo Jana Kavčiča v domači nanizanki Gospod profesor (Pro Plus).

V sezoni 2022/2023 je nastopil v vlogi policijskega referenta Mikija v Nušićevi Sumljivi osebi (r. K. Mladenović), opaznejši vlogi – najprej kot Kostas v glasbeno plesni komediji Willyja Russlla Sanja Valentin(r. Katja Pegan), nato kot Robi Vrabec v Barnesovi enodejanki Tukaj smo sami petelini (Ni tako slabo kot zgleda) – pa poustvaril v sezoni 2022/2023.

Posebej se je izkazal z vlogo Romea v predstavi, ki je nastala kot koprodukcija koprskega in Narodnega gledališča Republike Srpske.

KDO STA ROMEO IN JULIJA DANES?

Žirija je odločitev utemeljila z besedami:

Mladi igralec prepričlljivo, čustveno in natančno odigra lik grešnika, nasilnega rasista Liama, v katerem razkriva tako zdajšnjost kot vzroke psihičnega stanja tega nesrečnega fanta. Hodeč po robu Tepšić spretno preigrava odtenke psihološke igre in vodi lik do jasnega in edino možnega izhoda. Ima izjemno igralsko energijo, ki jo zna nadzorovati in brzdati v vsakem trenutku nastopa.