Bi lahko novi zakon na Hrvaškem pomenil prodajo praznih nepremičnin?

V zadnjih tednih, odkar je hrvaška vlada napovedala uvedbo davka na nepremičnine, so agencije za nepremičnine zabeležile povečanje povpraševanja po informacijah. Že sama napoved davka je povečala zanimanje za prodajo praznih stanovanj, ki so jih lastniki uporabljali za kratkoročni najem ali kot zaščito pred inflacijo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Že smo pisali o novem davku, ki ga Hrvaška namerava uvesti. Novi zakon bo povečeval davek na prazne nepremičnine, kar bo v veliki meri prizadelo številne lastnike nepremičnin na Hrvaškem, ki prihajajo iz Slovenije.

Medtem ko agencije za nepremičnine pozdravljajo novost, pa je javnost še vedno deljena. Ekonomski analitiki, kot so Petar Vušković in Andrej Grubišić, so za Glas Istre opozarili na morebitno škodljivost novega davka. Menijo, da bi novi davčni ukrep lahko dodatno obremenil lastnike nepremičnin, ki so že davčno obremenjeni z različnimi davki.

Po drugi strani pa Maruška Vizek in bivši minister financij Slavko Linić podpirata uvedbo davka. Vizek trdi, da trenutna davčna politika ni ustrezna in da novi davek lahko pripomore k reševanju težav na trgu nepremičnin.

Hrvaška bo uvedla nov davek. Za kaj gre?

Novi cjenovni blok

Poleg napovedi davka je hrvaška Porezna uprava že uvedla cjenovne bloke za oceno vrednosti nepremičnin. Ti bodo omogočili bolj natančno določitev vrednosti nepremičnin glede na lokacijo, kar pa bo imelo vpliv na prihodnje obdavčitve.

Slovenski lastniki nepremičnin na Hrvaškem se bodo morali pripraviti na morebitne spremembe, saj bo nova davčna uredba vplivala tudi na njihove nepremičnine.