V Kopru začeli s snemanjem občinskih cest

Podjetje Flycom Technologies, d. o. o.  je danes s specializiranim vozilom začelo video snemanje kategoriziranih občinskih cest v Mestni občini Koper. Namen projekta je pridobiti posnetke celotnega cestnega omrežja, kar bo omogočilo boljše upravljanje prometnih tokov ter izločitev preobremenjenih cestnih odsekov iz predlaganih poti večjih ponudnikov navigacijskih storitev.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Snemalni sistem, ki ga uporablja Flycom Technologies, je nameščen na strehi temno zelenega vozila, opremljenega z laserjem in visokim drogom s kamerami. Vozilo bo opremljeno z oranžnimi opozorilnimi znaki, spremljala pa ga bosta tudi dve spremljevalni vozili, katerih naloga bo zaščita snemalnega vozila in zagotavljanje varnostne razdalje.

Posnetki, ki jih bodo pridobili, ne bodo javno objavljeni, vsi zajeti osebni podatki, kot so obrazi in registrske tablice, pa bodo pred uporabo ustrezno anonimizirani. Projekt bo z obdelavo podatkov predvidoma zaključen v prihodnjem letu, Mestna občina Koper pa bo na ta način pridobila najbolj aktualen digitalni dvojnik cestne infrastrukture.

Nova baza podatkov bo omogočila učinkovitejše upravljanje prometa na lokalnih cestah in lažje odločanje o vzdrževalnih ukrepih. Na snemanje bodo vplivale vremenske razmere: načrtovano pa je tri do štiri tedne snemanja.

Snemanje cest najprej bi moralo razbremeniti ceste, ki potekajo skozi vasi. Gneča v slovenski Istri je stalna tema, aktualna skozi vse leto, še posebej v poletnem času, ko so zaradi turizma preobremenjene tudi tiste ceste, ki jih je težko najti. To lokalnemu prebivalstvu prinaša posebne težave. ‘‘Pridobljena baza podatkov bo osnova za postavitev tabel za lokalni promet in hkratno izločitvijo takih odsekov iz predlaganih poti večjih ponudnikov navigacijskih storitev, s čimer bo mogoče promet na lokalnih cestah upravljati bolj učinkovito. Poleg tega bodo ažurni podatki o stanju posameznih cestnih odsekov in prometnih znakov na njih v pomoč pri odločanju o vzdrževalnih ukrepih na prometni infrastrukturi,” je na svoji Facebook strani zapisal župan Aleš Bržan.

TOMAŽ PEROVIČ: ZAMUJANJA