Tako pes izbere svojo najljubšo osebo

Ste se kdaj vprašali, zakaj vaš pes vedno izbere točno določeno osebo, ki ji sledi povsod in se zdi, da jo ima najraje? Čeprav psi veljajo za zveste spremljevalce celotne družine, imajo pogosto eno osebo, s katero ustvarijo posebno vez. Toda kaj pravzaprav vpliva na to izbiro?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Vonj in glas

Psi imajo izjemno izostren čut za vonj, ki igra pomembno vlogo pri njihovem dojemanju okolice. Vsak človek ima svoj edinstven vonj, ki ga psi prepoznajo. Prav tako psi prepoznavajo glasovne tone in se odzivajo na glasove, ki jih povezujejo z nečim pozitivnim. Če se pes hitro naveže na nekoga, je možno, da je vonj te osebe zanj še posebej prijeten ali pomirjujoč.

 Čas, ki ga pes preživi z osebo

Najljubšo osebo pes pogosto izbere na podlagi časa, ki ga preživi z njo. Oseba, ki skrbi za psa, ga hrani, sprehaja in se z njim igra, postane ključna figura v njegovem življenju. Psi so zelo družabna bitja, zato bodo najpogosteje izbrali osebo, s katero preživijo največ časa in od katere dobijo največ pozornosti.

Pozitivne izkušnje

Pse privlačijo osebe, ki jih povezujejo s prijetnimi izkušnjami. Če nekdo s psom ustvarja pozitivne interakcije, kot so skupne igre, priboljški in ljubeče dotike, bo pes to osebo dojemal kot vir sreče in udobja. Psi so čustveno zelo dojemljivi in bodo raje obkroženi z ljudmi, ki jim nudijo varnost in zadovoljstvo.

Osebnostna združljivost

Podobno kot ljudje tudi psi razvijajo posebne povezave z osebami, s katerimi se ujamejo. Če ima oseba miren in potrpežljiv značaj, bo pes, ki išče stabilnost, bolj nagnjen k temu, da jo izbere za svojo najljubšo. Nasprotno pa bo energičen pes raje izbral nekoga, ki se mu bo prilagodil z živahnim načinom življenja.

Pasma in vrsta navezanosti

 

Nekatere pasme psov so bolj nagnjene k temu, da se navežejo na eno osebo. Čivave, nemški ovčarji in španjeli so znani po svoji zvestobi in močni čustveni povezanosti s svojim lastnikom. Čivave se zaradi svoje majhnosti pogosto zanašajo na eno osebo za občutek varnosti, medtem ko so nemški ovčarji zaradi svoje vloge kot čuvaji naravno nagnjeni k tesni povezavi z vodjo. Španjeli pa s svojo nežno naravo ustvarijo močno osebno vez z lastnikom, ki jim nudi ljubezen in pozornost.

Druge pasme, kot so haskiji, so bolj neodvisne in se ne navežejo močno na enega posameznika, temveč uživajo v družbi več ljudi. Tako pasma igra ključno vlogo pri tem, kako psi razvijejo svoje čustvene vezi, pri čemer so nekatere bolj zvesti spremljevalci ene osebe, druge pa se bolj enakomerno navežejo na več članov družine.

vlečenje psa

 Kako postati najljubša oseba vašega psa?

Če želite postati psova najljubša oseba, preprosto preživite več časa z njim, bodite potrpežljivi, ustvarite pozitivne izkušnje in se odzivajte na njegove potrebe. Psi iščejo ljubezen, stabilnost in zaupanje, zato je ključ do njihovega srca v dosledni in ljubeči skrbi.

Čeprav psi ljubijo vse člane družine, vedno izberejo tisto osebo, ki ji lahko najbolj zaupajo in ki jim nudi največjo mero ljubezni.

Lena Gregorčič – PES NI »SAMO« ŽIVAL