Burnega vremena še ni konec: oviran tudi promet

Zbudili smo se v deževno jutro, obilne padavine z nevihtami so Slovenijo zajele ponoči, a na srečo je noč minila mirno. A po napovedih vremenoslovcev burnega vremena še ni konec, čez dan bodo še možne nevihte z močnejšimi nalivi in vetrom.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Potem ko so meteorologi Agencije RS za okolje (Arso) na včerajšnji novinarski konferenci opozorili pred obilnimi padavinami in nevihtami z močnejšimi sunki vetra, je na srečo noč minila mirno in Uprava RS za zaščito in reševanje ni zabeležila dogodkov, povezanih z vremenom. Glavnina fronte je namreč šla pred Istro proti hrvaškemu Karlovcu.

Kljub temu včeraj izdana odredbo o pripravljenosti civilne zaščite na ogroženih območjih ostaja. Ta določa, da uprava za zaščito in reševanje na ogroženih območjih zagotovi pripravljenost za aktiviranje vodij izpostav uprave in regijskih poveljnikov ter okrepljeno delovanje v centrih za obveščanje, v Državnem logističnem centru in regijskih logističnih centrih ter v operativi, in sicer za potrebno delovanje in podporo aktiviranim enotam in službam CZ.

Gre za severno Primorsko, Gorenjsko, Notranjsko, osrednjo Slovenijo, Koroško in zahodno Štajersko. Odredba je začela veljati včeraj ob 22. uri in bo veljala do 22. ure danes.

Prav tako so včeraj prebivalce pozvali, naj bodo danes pripravljeni in previdni. V primeru, da se znajdejo na območjih poplav, jih prosijo, da ravnajo samozaščitno in upoštevajo navodila enot za zaščito in reševanje, ki bodo prav tako v pripravljenosti.

Hidrološke razmere se lahko zaostrijo tudi na območju lanskih poplav. Zaradi padavin v sosednji Avstriji pričakujejo tudi naraščanje porečja Drave in Mure, ki pa naj bi se sicer razlivali na običajnih poplavnih območjih.

Burnega vremena še ni konec

Po poročilih Arsa nove nevihte že nastajajo v Kvarnerju in se počasi premikajo proti slovenski meji. Padavine beležijo v pasu od slovenske in hrvaške Istre proti Ljubljani. Te se bodo premikale naprej proti Dolenjski, Bizeljskem in Hrvaški. Nove nevihte nastajajo tudi ob meji z Italijo in v okolici Tolmina.

Čez dan se lahko padavine, ki se trenutno zadržujejo na jugovzhodu in osrednjem delu države, malce umirijo, a se bodo na zahodu še krepile in vztrajale čez dan.

Do petka zjutraj lahko v zahodni polovici Slovenije pade od 90 do 140, drugod od 50 do 90 litrov dežja na kvadratni meter.

CetrtekOpozorila

Mogoče so poplave hudourniških vodotokov in manjših rek, zlasti na Vipavskem, na območju Idrijsko-Cerkljanskega in Škofjeloškega hribovja in na Gorenjskem, dopoldne in čez dan pa tudi v osrednji in severni Sloveniji.

Bolj kot padavine bo danes odločilen južni veter ki piha nad toplim morjem in fronto, ki se nam približuje in nas bo prečkala iz severa. Ko se ti dve zračni masi z različnimi temperaturami srečata, se začnejo razvijati nevihte, ki prinesejo obilne padavine in močne sunke vetra, napovedujejo vremenoslovci.

Popoldne bo na Primorskem pihala zmerna do močna burja, sunki vetra lahko dosegajo hitrost 100 kilometrov na uro, drugod po državi pa bodo lahko ob prehodu fronte sredi dneva in popoldne sunki vetra dosegali hitrost 70 kilometrov na uro.

Jutri se bodo padavine umirile

Po napovedih ARSA se bodo padavine jutri čez dan umirile. Najnižje jutranje temperature bodo jutri od 3 do 10, na Primorskem do 13, najvišje dnevne od 9 do 13, na Primorskem do 18 stopinj Celzija.

Ob prehodu fronte bomo deležni izrazite ohladitve, pred nami so hladni in oblačni dnevi.

Močni nalivi ovirajo promet

Ker je čez dan pričakovati močne nalive, je lahko na slovenskih cestah danes večja količina vode. Prometnoinformacijski center voznike poziva, naj se od doma odpravijo prej kot običajno, prilagodijo hitrost razmeram na cesti in vzdržujejo varnostno razdaljo.