Po podatkih Nacionalne zdravstvene službe je meso dober vir beljakovin, vitaminov in mineralov v vaši prehrani. Kljub temu pa je priporočljivo, da ne jeste preveč rdečega, predelanega ali mastnega mesa.
Morda boste izgubili nekaj kilogramov
Rdeče meso je kalorično, zato lahko z izključitvijo iz prehrane izgubite nekaj kilogramov. Rdeče meso je dober vir beljakovin, vendar vsebuje veliko več kalorij kot drugi viri beljakovin, kot so fižol ali tofu. »Večina porcij mesa presega dejanske potrebe po beljakovinah,« pravi nutricionistka Sally Warren.
Manjša napihnjenost
Telo prebavlja rdeče meso počasneje kot drugo hrano, zaradi česar lahko občutite zaprtje, bolečine v trebuhu in povečane pline po obroku z rdečim mesom. Čeprav boste morda začeli občutiti prebavne težave takoj po izključitvi rdečega mesa, je to predvsem rezultat uživanja več zdrave hrane, bogate z vlakninami. Na dolgi rok boste v črevesju dodali zdrave bakterije, ki lahko zmanjšajo vnetje v celem telesu in vas naredijo manj napihnjenega.
Vaša raven holesterola se lahko zmanjša
Če izključite rdeče meso, boste zmanjšali količino nasičenih maščob, ki so povezane z višjo raven holesterola. American Heart Association priporoča, da ne zaužijete več kot pet do šest odstotkov dnevnih kalorij iz nasičenih maščob.
Ta ravnotežje zmanjša tveganje za visok holesterol, kar lahko privede do nalaganja plakov na stenah arterij, kar pa vodi do bolezni koronarnih arterij, srčnega napada, kapi in bolezni perifernih arterij.
Tveganje za nekatere vrste raka se lahko zmanjša
Z izključitvijo mesa lahko zmanjšate tveganje za raka debelega črevesa. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je leta 2015 uvrstila rdeče meso med možne rakotvorne snovi, kar pomeni, da lahko povzroči raka.
Poleg tega kuhanje rdečega mesa pri visokih temperaturah spodbuja proizvodnjo več spojin, ki lahko povzročijo raka črevesja pri ljudeh z genetsko nagnjenostjo. Predelano rdeče meso, kot so klobase in hrenovke, prav tako vsebuje nitrite, naravne in dodane konzervanse. Menijo, da nitrati prispevajo k raku.
Tveganje za resne bolezni se lahko zmanjša
Če prenehate jesti rdeče meso, lahko zmanjšate tveganje za številne bolezni. Nutricionistka Sally Warren navaja, da rdeče meso lahko vsebuje velike količine nasičenih maščob, kar je povezano z večjim tveganjem za kardiovaskularne bolezni, debelost in diabetes.
Morda boste imeli več energije
Za dobro energijo potrebujemo zdravo srce, zdrav prebavni sistem ter zdrav duh in telo. Zamenjava rdečega mesa z bolj zdravimi živili, kot so fižol, rastlinske maščobe, polnozrnati izdelki, sadje in zelenjava, lahko privede do višje ravni energije.
Pomagali boste okolju
Reja živali za hrano zahteva ogromne količine zemlje, hrane, energije in vode. Kar 51 odstotkov ali več globalnih emisij toplogrednih plinov je posledica reje živali, navaja poročilo, ki ga je objavil Inštitut Worldwatch.
Kako speči meso za burger tako, da uničimo nevarne bakterije?