Dirka CLASSIC MOTO RACE FESTIVAL prestavljena  iz Portoroža na Vransko

V prejšnji številki Obale Plus smo najavili, da bo v počastitev 75. obletnice moto GP dirk AMD Domžale, 13. oktobra 2024, na letališču v Portorožu organiziral Festival starodobnih dirkalnih motorjev in promocijske dirke v razredih od 50 – 750 ccm, pod imenom CLASSIC MOTO RACE FESTIVAL.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Dogodek se prestavlja na Center varne vožnje na Vransko so nam sporočili organizatorji in še zapisali:

“Tako se bodo častnega gosta, najuspešnejšega voznika v cestno hitrostnem motociklizmu petnajstkratnega svetovnega prvaka Italijana GIACCOMA AGOSTINIA razveselili na Vranskem, ne pa v Portorožu. Kot nam je povedal vodja prireditve iz AMD Domžale Peter Verbič, dogodka zaradi neživljenskih pogojev s strani Aerodroma Portorož operativno ne morajo izpeljati na letališču v Sečovljah.

»Dogodka v Portorožu so se veselili vsi motoristični navdušenci, za nami je stala in dogodek podpirala tako Občina Piran kot Turistično združenje Portorož, ki so nam nudili vso podporo pri izvedbi dogodka, zato nam je zelo žal, da se prestavlja na Vransko.« Na CLASSIC MOTO RACE FESTIVAL-U bodo razstavljeni dirkalni motorji iz obdobja začetkov moto GP dirk, kot so Benelli, MV Agusta, Honda, Yamaha in drugi. Dirke se bodo udeležili dirkači iz Slovenije, Hrvaške, Italije Avstrije, Nemčije in drugi, ki bodo nastopili v vseh tekmovalnih razredih. Med tekmovalci promocijske vožnje, bo na Vranskem tudi nekaj motoristov z Obale.

vransko moto race
Vransko

V tem športu je svoj pečat pustila tudi tovarna Tomos in njihovi vozniki, ki so uspešno zastopali slovenske barve na dirkah za svetovno prvenstvo. Prve moto dirke so bile po cestah Portoroža že leta 1958 in do leta 1968 in jih je obiskalo preko 50.000 gledalcev na posameznih dirkah ter nadaljevale leta 1991 na Aerodromu Portorož vse do leta 2002. »Prav zaradi teh dejstev smo želeli organizirati dirko v Portorožu, ker smo želeli ponovno vzbuditi to motociklistično vzdušje in se vrniti v čase izjemnih dosežkov Tomosa in privabiti čim več gledalcev ter obogatiti dogajanje za turiste, kraju in motorističnim navdušencem pričarati športno obarvan dogodek. Posebna razred Tomosa, kot spominsko bodo nastopili tekmovalci s tradicionalnimi Tomosovimi dirkalnimi motorji s katerimi so leta 1982 tudi postali evropski prvaki v počastitev Tomosa.

Dirka starodobnih dirkalnih motorjev združuje posameznike in somišljenike.Gre za neke vrste praznovanje tehniške dediščine, kar navdušencem omogoča ceniti zgodovino, oblikovanje in inženiring preteklih obdobij. Organizacija tovrstnih dogodkov zahteva precejšen vložek časa, denarja in logistike. AMD Domžale tovrstne dogodke dela že vrsto let, od leta 1991, tako na letališču v Sečovljah, letališču Maribor in Cerklje in s tem imajo dobre izkušnje, zato verjamejo, da bi bil dogodek CLASSIC MOTO RACE FESTIVAL v Portorožu uspešno in varno izpeljan in privabil veliko gledalcev.

Dirka na Vranskem bo 13. oktobra 2024. Uradni treningi, merjenjem časa v posameznih kategorijah pričnejo ob 9. uri in bodo trajali do 12. ure. Ob 12.45 uri svečano odprtje festivala in ob 13. uri,pa začetek dirk. Vsem nastopajočim, bo ob koncu dirke, ob 15. uri, Giaccomo Agostini podelil posebno plaketo ob počastitvi 75.obletnice moto GP dirk,zmagovalcem pa pokale. Vsekakor bo to veliko doživetje za motoristične navdušence.”

»Tovarna Tomosa je bila naša mama, naš dom, naš kruh..«

AMD Domžale