Na obali kostanj ni tako vroč kot v Ljubljani

Znana je zgodba iz Ljubljane, kjer cene najema utic za peko kostanja vsaj v središču mesta dosegajo precejšnje višave. Tovrsten posel pa očitno v mestih slovenske Istre ni tako zaželen kot v prestolnici.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Lani je na javni dražbi Mestne občine Ljubljana za najem utic za peko in prodajo kostanja cena utice na Prešernovem trgu z izklicnih 9 tisoč evrov dosegla vrtoglavih 51.500 evrov. Gostinec, ki je ponudil najvišjo cene, nato sicer ni prišel na podpis pogodbe in občina je dražbo ponovila. V drugem poskusu so utico oddali za 9500 evrov.

Vroči kostanj v Ljubljani: 51.500 evrov za najem utice!

Prav tolikšen znesek so dosegli na letošnji dražbi, mi pa smo preverili, kako je s tovrstnimi posli na obali.

Prakse po peki kostanja trenutno ni

V občini Ankaran utice niso na voljo, te prakse namreč v Ankaranu ni, so nam pojasnili v kabinetu tamkajšnjega župana.

V Kopru so posebni razpis za oddajo javnih površin za peko in prodajo kostanja nazadnje objavili oktobra 2019. Takrat so oddajali javne površine na Titovem trgu, ob parkirišču za taksi službo Pristaniški ulici in na Semedelski cesti. “Izbrani ponudnik je moral plačati občinsko takso in minimalno uporabnino (366 evrov z davkom) za obdobje od 30. oktobra do 5. januarja,” so nam pojasnili na občini.

Ponudba odvisna od najemnikov

Mestna občina Koper sicer prek javnega razpisa, ki ga objavlja konec leta za naslednje leto, oddaja prodajna mesta v uporabo na območju Mestne občine Koper, in sicer na Semedelski cesti (ob Hlavatyjevem parku) in ob Potniškem terminalu. Zanje je treba plačati letno uporabnino, pripadajočo upravno in občinsko takso za uporabo javne površine in varščino. Občinska taksa za uporabo javne površine znaša 0,18 evra/m2/dan, upravna taksa pa 22,70 evra. Izklicna cena za prodajne hiške znaša od 1.200 do 4.000 evrov. Ponudba je nato odvisna od najemnikov.

Tudi v Izoli prodajnih mest, namenjenih izključno prodaji kostanja, ni. “V primeru izražene pobude prodajalca/gostinca se poišče ustrezno javno površino, ki jo interesent najame in zagotovi svoje prodajno mesto,” so nam pojasnili v službi za odnose z javnostmi.

Kakšen je interes po pečenju kostanja v piranski občini, nam do danes ni uspelo izvedeti, njihovih odgovorov na vprašanja namreč (še) nismo prejeli.