Vrt v oktobru

Oktober je že med nami, zato poberimo še preostale pridelke

Deli novico s tvojimi prijatelji

Septembra je bilo toplo in vlažno, zato bo oktobrski izkupiček obilen. Pobiramo lahko radič, endivijo, brokoli in zelje. Listnati in glavnati ohrovt moramo pustiti rasti, da pride do izraza njihova najboljša aroma. Pobiramo tudi buče, ki jih lahko raznoliko uporabimo v kulinariki. Sredi meseca lahko posadimo čebulo majski srebrnjak, konec meseca pa rdeči česen, do srede meseca lahko sejemo še špinačo in zimsko solato. Gredice, s katerih smo že pobrali pridelke, lahko prekopljemo in jih pripravimo na mrzlo obdobje. Pospravimo tudi namakalne cevi, da jih bomo lahko uporabili naslednjo sezono.

V zeliščnem vrtu poberemo še uporabne rastline, če jih še nismo utegnili pobrati ali pa še niso dozorele.  Opravimo predvidoma zadnjo odstranjevanje plevela. Rastline, ki so se prekomerno razvile, izkopljemo, opravimo delitev in posadimo večje število sadik. V tem času lahko opravimo tudi sajenje trajnih zelišč in dišavnic, ker se bodo do zime dobro ukoreninile. Pobrati moramo baziliko, zamrzniti liste za zimo ali pa jo predelati v pesto. Oktober je bogat z jabolki, hruškami in kutinami. Kutine obiramo čim kasneje, saj s tem pridobimo prijetnejšo aromo.

Orehe pustimo, da sami padejo, ko so najbolj zreli. Lešnike obiramo, ko se plod loči od ovoja. Nešplje je potrebno pustiti, da jih malo oplazi mraz. Konec meseca nas začnejo s plodovi obdarjati kakiji in začenja se tudi obiranje oljk. Pomembno je, da preverimo mreže in orodje in pripravljeni počakamo čas za obiranje. Oljke morajo čim hitreje priti v torkljo, kar ne bi smela biti težava, saj jih je pri nas registriranih veliko. Konec meseca začnemo tudi z nabavo sadik sadnega drevja, ki ga bomo posadili. Pri izbiri sadilnega materiala moramo paziti, da so rastline in koreninski sistem dobro razvita. Rastline, posejane v jesenskem času, se ukoreninijo do zime in spomladi veliko bolje odženejo. To je pravi čas za sajenje okrasnih rastlin. Na novo posadimo žive meje, manjkajoče grmovnice, trajnice, vrtnice, …. Iglavcem bolj ustreza sajenje v spomladanskih mesecih.

Začetek oktobra je tudi zadnji čas za obrezovanje živih meja. Pri cipresah pazimo, da jih ne prikrajšamo več kot tretjino, ker lahko propadejo. Na okenskih policah in gredicah se enoletnice poslavljajo, zato jih lahko zamenjamo s ciklamami, resami, mačehami, krizantemami, katerim lahko dodamo okrasne trave, heuhere, veronike, … Poskrbimo tudi, da posadimo spomla di cvetoče čebulnice, da nas bodo razveseljevale s svojimi prijetnimi barvami. Trata dobi po vročem poletju nov videz, dobro jo je še enkrat prezračiti in uporabiti tudi hranila z večjo vsebnostjo kalija, ki poskrbi za večjo odpornost čez zimo in hitrejšo vegetacijo spomladi. Listje s trate sproti odstranimo, ker je leglo za škodljivce in bolezni. Oktobrska košnja je malo višja zaradi negotovih temperatur, ki bi jo lahko poškodovalo. Če dobro opravimo vsa dela na trati, bo lepo odgnala in bomo spomladi uživali v njeni lepoti.

Vrt: Kako izkoristiti padlo listje?