Zakaj so oljke dobre za zdravje?

Vsi vemo, da je olivno olje zelo zdravo. Vendar plod oljke ne zaostaja veliko po svojih zdravstvenih koristih.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Olive so bogate z železom, vitaminom E in A, natrijem, kalcijem, vlakninami. Veliko ljudi se izogiba uživanju oliv, saj menijo, da so bogate z maščobami. Res je, da olive vsebujejo maščobe, vendar gre za zdrave maščobe, znane kot Omega-9, ki zvišujejo dober holesterol (HDL).

Zakaj so olive zdrave?

olives 3466908 1280

Izboljšujejo spomin

Olive vsebujejo polifenole, snovi, ki zmanjšujejo oksidativni stres v možganih. Številne raziskave, opravljene v Ameriki, kažejo, da vsakodnevno uživanje oliv izboljša spomin za kar 25%.

Dajejo energijo

Ena skodelica oliv vsebuje 4,4 mg železa. Železo pomaga pri sintezi karnitina, aminokisline, ki maščobo pretvarja v energijo. Poleg tega železo poveča raven hemoglobina v krvi.

Zmanjšujejo povečan apetit

Študija, izvedena v Italiji, kaže, da zaužitje 10 oliv po vsakem obroku zmanjša apetit za 22%. Enkrat nenasičene maščobne kisline v olivah upočasnjujejo prebavo in spodbujajo hormon holecistokinin, ki je odgovoren za pošiljanje sporočil možganom, da je telo sito. Te maščobne kisline spodbujajo tudi izločanje adiponektina, snovi, ki v 5 urah po vnosu v telo izgoreva maščobo, zato so olive idealne za ljudi, ki ohranjajo vitko linijo.

Zmanjšujejo vnetje in bolečino

Zaradi prisotnosti antioksidantov olive delujejo kot sredstvo za lajšanje bolečin in zmanjšanje vnetnih procesov v telesu.