Društvo Morigenos sodelovalo v svetovnem raziskovanju kitov

Raziskovalci Društva Morigenos so se odpravili na eno od najoddaljenjših točk na svetu, da bi delali na raziskovanju posebne vrste kitov.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V južnem Pacifiku se je pravkar končala znanstvena odprava, v kateri je sodelovalo tudi društvo Morigenos.

”V društvu smo ponosni, da sodelujemo v projektu „Kiti grbavci Pitcairnskih otokov“, ki ga vodi King’s College London in je bil podprt s strani sheme Darwin Plus.” so zapisali. Ekipa, ki so jo sestavljali profesor Terry Dawson s King’s College London, doktorska študentka Katherine McCoy in dr. Tilen Genov iz društva Morigenos, je v letih 2023 in 2024 odpotovala na otok Pitcairn, da bi preučevala kite grbavce na enem najbolj oddaljenih območij na Zemlji.

Kiti ob obali Istre (VIDEO)

Kiti grbavci (Megaptera novaeangliae) so znane morske žival, ki se pogosto srečujejo v toplih morjih po vsem svetu. Otok Pitcairn, ki leži v južnem Tihem oceanu, je eden redkih krajev, kjer ti čudoviti sesalci prihajajo v stik z ljudmi. ”Po pričevanjih domačinov so se kiti začeli pojavljati v okolici Pitcairna šele v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, nedavno delo raziskovalcev s King’s College London pa je pokazalo, da te vode uporabljajo kot območje razmnoževanja. Toda še vedno ni jasno, koliko kitov uporablja to območje in kateri populaciji ti kiti pripadajo. To so nekatera od vprašanj, na katera raziskovalna skupina skuša odgovoriti z uporabo foto-identifikacije, bioakustike in genetike,” dodajajo iz društva Morigenos.

Raziskovanje skrivnostnih kitov

Kiti grbavci so znani po svoji izjemni sposobnosti petja in migracijah na dolge razdalje. Vsako leto se selijo med hranili bogatimi vodami Antarktike in toplimi obalnimi vodami, kjer se razmnožujejo in negujejo svoje mladiče. Otok Pitcairn, ki je znan po svoji naravni lepoti in biotski raznovrstnosti, predstavlja pomembno okolje za te kite, ki se pogosto zadržujejo v njegovi bližini.

Raziskave in opazovanja kitov grbavcev na otoku Pitcairn so ključnega pomena za razumevanje njihovega vedenja, migracijskih vzorcev in ekološkega pomena. Ekoturizem in zaščita habitatov sta pomembna za ohranjanje teh mogočnih bitij. S tem, ko se raziskovalci in navdušenci za naravo združujejo, se povečuje ozaveščenost o pomenu zaščite morskih ekosistemov, v katerih živijo kiti grbavci.

Kljub večinoma neugodnim vremenskim razmeram tekom obeh odprav je ekipa zabeležila veliko opažanj kitov, pridobila fotografije za identifikacijo posameznikov, posnela njihovo oglašanje, pridobila posnetke iz zraka in celo vzorce za genetske analize. Ti podatki bodo pripomogli k boljšemu razumevanju življenja in varstva teh skrivnostnih velikanov.