Razglašen je oranžni alarm. Kaj nam prinaša?

Za današnjo sredo je Agencija RS za okolje razglasila oranžni alarm od 12. do 18. ure. Do noči bodo obilne padavine predvsem v zahodni polovici Slovenije, možni bodo krajevni nalivi.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Danes bo oblačno. Padavine se bodo dopoldne razširile nad vso Slovenijo. Vmes bodo tudi nevihte z nalivi. Ob morju se bo krepil jugo, drugod bo zapihal jugozahodnik, popoldne pa postopno severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 21, v Gornjesavski dolini okoli 13 °C. ‘‘Zaradi obilnih padavin, ki bodo nastopile tekom današnjega dne lahko pričakujemo nove težave z vodotoki in zemeljskimi plazovi.” so zapisali na Neurje.si.

Posebna nevarnost poplav v Slovenski Istri

Na Neurje.si so izpostavili veliko možnost poplav v Slovenski Istri.

Agencija RS za okolje pa je za obdobje od srede opoldne do noči na četrtek za velik del Slovenije  izdala oranžno vremensko opozorilo. ”Večinoma na teh območjih pričakujemo med 50 in 100 mm padavin, nekaj manj pa na severovzhodu države. Glavnina padavin bo padla v manj kot 12 urah,” so napovedalo na ARSO.

Za okolico Kopra se napoveduje približno 50-70 litrov dežja v razmeroma kratkem času (v treh urah), kar bi lahko znova povzročilo poplave meteornih voda. Poleg tega obstaja možnost, da bo poplavljala tudi reka Badaševica. Podobni modeli napovedujejo visoke količine padavin za hrvaško Istro in Kvarner, kjer bodo prav tako možne poplave zaradi meteornih voda.

OBETI

V noči na četrtek bo dež v večjem delu Slovenije ponehal.

Na Primorskem bo zapihala šibka burja. V četrtek bo oblačno, čez dan bo od juga znova začelo deževati. Ponekod bo zapihal severovzhodnik, na Primorskem se bo burja krepila. Hladneje bo. V petek bodo padavine oslabele in do večera ponehale. Veter bo čez dan slabel. V soboto bo na Primorskem sončno, pihala bo burja. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno.

Vremenska slika

Nad zahodno Evropo je ciklon s središčem nad Severnim morjem. Vremenska fronta se od zahoda pomika nad Alpe. Nad naše kraje z zahodnimi vetrovi doteka postopno bolj vlažen in nekoliko toplejši zrak.

Napoved za sosednje krajine

Zvečer bo ponekod v severni Italiji občasno rahlo deževalo, ponoči se bo dež tam krepil.

Jutri bo oblačno, dež se bo razširil nad vse sosednje pokrajine. Predvsem nad severnim Jadranom bodo nastajale tudi nevihte, pihal bo okrepljen jugo.