Zmagovite trajnostne poslovne prakse: znani so zmagovalci natečaja SME EnterPRIZE zavarovalnice Generali

Trajnostnost je rdeča nit strategije in dolgoročne vizije zavarovalnice Generali. Pri svojem poslovanju namreč želijo biti odgovorni kot zavarovalnica, kot vlagatelj in kot delodajalec ter še bolj krepiti svojo vlogo vseživljenjskega partnerja za svoje stranke. Z natečajem SME EnterPRIZE so že drugo leto zapored k trajnostnim poslovnim praksam spodbudili tudi mala in srednje velika slovenska podjetja ter najboljša med njimi tudi posebej izpostavili in nagradili. Med njimi tudi »junaka trajnosti«, ki se bo predstavil mednarodni javnosti spomladi 2025 v Bruslju.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Vpliv na okolje in družbo

Že ob lanski prvi izvedbi je bil odziv na natečaj zelo pozitiven, letos pa se je nanj, med 10. aprilom in 10. junijem, prijavilo še več, kar 47 podjetij, ki so se s svojimi poslovnimi praksami za nagrado potegovala v dveh razpisanih kategorijah, in sicer: pozitiven vpliv na okolje ter pozitiven vpliv na zaposlene, družbo in skupnost.

Žirija, ki ji predseduje Ana Struna Bregar, izvršna direktorica CER in jo sestavljajo še članice oz. člani red. prof. dr. Vesna Žabkar, redna profesorica na katedri za trženje Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, Ram Dušić Hren, ustanovitelj Brighter Communication, Barbara Pavlin, novinarka pri časniku Finance in urednica portala ESG Finance, Vanja Hrovat, predsednica uprave Generali zavarovalnice d. d., Mitja Feri, član uprave Generali zavarovalnice d. d., in Borut Završan, direktor prodaje Generali zavarovalnice d. d., je izbrala 4 prejemnike nagrad – po dva v vsaki izmed dveh kategoriji, ki po svojem delovanju na področju trajnosti najbolj izstopajo.

 

 

Letošnji nagrajenci

V kategoriji pozitiven vpliv na zaposlene, družbo in skupnost:

1.mesto: Pribinovina, proizvodno in storitveno podjetje d.o.o.
2.mesto: SICO d.o.o.

V kategoriji pozitiven vpliv na okolje:

1.mesto: Vinakoper d. o. o.
2.mesto: LOTRIČ Meroslovje

»Prek strateške pobude SME EnterPRIZE že drugo leto mala in srednje velika podjetja spodbujamo k trajnostnemu delovanju na vseh področjih poslovanja. Znova smo se lahko prepričali, da pri uresničevanju trajnostnih praks v Generali zavarovalnici nikakor nismo edini. Z velikim veseljem ugotavljamo, da vse več podjetij z nami deli vizijo, da je mogoče poslovati uspešno in hkrati odgovorno do okolja, zaposlenih in širše skupnosti,« je ob podelitvi povedala predsednica uprave Generali zavarovalnice d.d., Vanja Hrovat.

Utemeljitve žirije

Pribinovina, proizvodno in storitveno podjetje d.o.o.: izstopa po celovitem pristopu k trajnostnemu poslovanju, ki združuje ekološko pridelavo, ohranjanje podeželja in zaposlovanje ranljivih skupin. S programi socialne vključenosti in izobraževanja ustvarjajo dolgoročne pozitivne učinke, tako na ravni lokalne skupnosti kot tudi širše v Evropi.

SICO d.o.o.: z naložbami v sodobno tehnologijo, vrhunske strokovnjake in certificirano proizvodnjo si prizadevajo zmanjšati okoljski odtis in trajnostno upravljati z viri. Posebno pozornost namenjajo skrbi za zdravje zaposlenih, njihovo sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, šolami in prostovoljnimi organizacijami krepi socialno vključenost, vključno z zaposlovanjem invalidov.

Vinakoper d. o. o: načela trajnostnega poslovanja prepleta skozi vse svoje aktivnosti, od lastnega poslovanja v vinogradništvu do celotne dobavne verige. Njihova prizadevanja za ohranjanje biotske raznovrstnosti in skrben odnos do okolja predstavljajo zgled v regiji Slovenske Istre, kjer delujejo kot ključni partner pri trajnostnem razvoju in napredku lokalne skupnosti.

LOTRIČ Meroslovje: z vlaganjem v inovacije in trajnostne rešitve, kot so digitalizacija procesov, energetska učinkovitost in zmanjševanje odpadkov, prispevajo k zmanjšanju okoljskega odtisa. Skrb za zaposlene, raznolikost in podpora lokalni skupnosti so prav tako ključni del njihovega odgovornega delovanja.

Zmagovalec vsake kategorije prejme finančno nagrado v višini 10.000 EUR, drugouvrščeni podjetji pa sta nagrajeni s paketom poslovnih zavarovanj zavarovalnice Generali v višini 2.500 EUR.

Mednarodna žirija Skupine Generali pa je ob tem izbrala tudi slovenskega zmagovalca – »junaka trajnosti«. To je postalo podjetje Pribinovina, ki se bo spomladi 2025 predstavilo tudi mednarodni javnosti v Brusllju.

generali

Naj bodo uspešne zgodbe prepoznane

Kot poudarjajo v zavarovalnici Generali, trajnostno poslovanje pomeni zdrave temelje za dolgoročni uspeh in omogoča hitrejšo prilagoditev na nove gospodarske in okoljske razmere. Takšno poslovanje predstavlja tudi pomembno priložnost za rast malih in srednje velikih podjetij, ki so zaradi številčnosti temeljni steber evropskega gospodarstva in zato eden glavnih dejavnikov trajnostnega prehoda. S pobudo SME EnterPRIZE želijo podjetjem nuditi pomoč in podporo pri njihovi trajnostni preobrazbi.

Natečaj SME EnterPRIZE, ki je zaživel ob 190-letnici Skupine Generali, je povezovalna iniciativa med gospodarstvom in akademsko sfero, saj je strateški partner natečaja konfederacija European Entrepreneurs CEA-PME, največje evropsko prostovoljno združenje malih in srednje velikih podjetij. Obenem je italijanska univerza SDA Bocconi School of Management v sodelovanju s Skupino Generali pripravila tudi Belo knjigo SME EnterPRIZE, ki prikazuje povezavo med trajnostjo in finančno uspešnostjo malih in srednje velikih podjetij. Dokument se iz leta v leto dopolnjuje, saj vključuje rezultate o uspešnosti trajnostnih poslovnih praks malih in srednje velikih podjetij iz držav, v katerih poteka natečaj (Avstrija, Češka, Francija, Hrvaška, Italija, Madžarska, Nemčija, Portugalska, Španija in drugič zapored tudi Slovenija). Uspešne izkušnje iz natečajem SME EnterPRIZE v Evropi so spodbudile tudi letošnjo prvo izvedbo natečaja v Aziji.