Vremenoslovci svarijo pred nalivi, plazovi in močno burjo

Večji del Slovenije so včeraj čez dan zajele nevihte z nalivi, kar je ponekod povzročilo precej dela gasilcem ter delavcem cestnih in komunalnih podjetjih. Meteorna voda in vodotoki, ki so prestopili bregove, so namreč zalivali objekte in cestišča. Danes popoldne in ponoči bo na Primorskem pihala močna burja, ki bo v sunkih presegala 120 kilometrov na uro. V večjem delu Slovenije bodo do petka zjutraj obilnejše padavine. Največ dežja bo padlo v zahodni in južni Sloveniji, opozarja Arso. Opozorila tudi pred možnostjo plazov.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Center za obveščanje je zabeležil 89 dogodkov, največ na območju Nove Gorice. Meteorna voda in vodotoki so zalivali objekte in cestišča. Zaradi razmočenega terena se je podrlo nekaj dreves, sprožilo se je tudi osem zemeljskih plazov.

Na terenu je bilo aktivnih 44 gasilskih enot, od tega sedem poklicnih. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte, iz objektov črpali vodo, odstranjevali podrta drevesa in posledice plazov.

Po podatkih oddelka za hidrološko prognozo Agencije RS za okolje (Arso) je ob močnih padavinah v jugovzhodni Sloveniji zvečer začela hitro naraščati reka Kolpa, prav tako narašča Krka in njeni pritoki. Ponoči so se reke na tem območju začele razlivati, Kolpa pa lahko v zgornjem toku že poplavi. Danes se bo zaradi ponovne okrepitve padavin naraščanje nadaljevalo. Krka bo čez dan začela poplavljati, poplavljene površine vzdolž njenega toka se bodo v petek še povečevale. V zahodnem, severnem in osrednjem delu države so ponoči reke prehodno upadale.

V večernih urah so močnejše padavine zajele pas med obalo in osrednjo Slovenijo. Med 17.30 in 18. uro je na postaji Letališče Portorož padlo 20 milimetrov padavin, pred tem pa je na postaji Vodice od 17. ure do 17.30 padlo slabih 20 milimetrov padavin.

plazovi

Danes bo ob jutranji plimi gladina morja dodatno povišana zaradi vremenskih vplivov, ob večerni plimi pa bo povišan vodostaj morja sovpadal z valovanjem zaradi burje. V petek čez dan pričakujemo močnejše naraščanje rek v porečju Krke ter na območjih jugovzhodne in vzhodne Slovenije. Krka in posamezne reke na teh območjih bodo poplavljale.

Zaradi povečane količine padavin in namočenosti tal je Geološki zavod Slovenije že v torek opozoril na možnost nastanka zemeljskih plazov in reaktivacijo plazov. V sporočilu za javnost so napovedali, da bo nevarnost plazov veljala tudi v dneh po umiritvi padavin. Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja za celotno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.