Kdaj bo v Koper priplula ladja z eksplozivom za Izrael?

Da bi nadaljevala plovbo, ladja, ki domnevno prevaža orožje za Izrael, trenutno stoji v južnem Jadranu. Za nadaljevanje čaka na zamenjavo zastave.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ladja MV Kathrin, ki prevaža eksploziv za Izrael, je trenutno obstala v južnem Jadranu. Zaradi postopka zamenjave zastave ladja ne more vpluti v nobeno pristanišče. Ladja je v lasti nemškega podjetja in je bila registrirana na Madeiri, portugalskem otoku. Po navedbah portugalske tiskovne agencije je tamkajšnja vlada zahtevala umik zastave zaradi domnevne vsebine, ki jo prevažajo – eksploziva.

Postopek zamenjave zastave ladje je pravno in administrativno zapleten postopek, ki vključuje več korakov. Ta postopek pogosto vključuje iskanje druge države, ki je pripravljena izdati novo zastavo, kar pa lahko traja dlje časa. Medtem ladja čaka na odprtem morju, onemogočena za vplutje v katero koli pristanišče.

Ladja MV Kathrin namerava po postanku v Črni gori preostanek tovora izkrcati v Kopru, je danes za STA potrdil direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec, ki je opravil pogovor z agentom ladje. Tovor je po informacijah uprave namenjen na Poljsko, Češko in Slovaško.

Klinec: Natove ladje morajo biti prijavljene

Kako poteka umikanje zastave?

Preden ladja pridobi novo zastavo, mora najprej zaprositi za umik iz registra trenutne države zastave. Ta postopek vključuje oddajo prošnje pri pristojnem organu, poravnavo vseh pristojbin in davčnih obveznosti ter predložitev dokumentacije o skladnosti z varnostnimi in tehničnimi zahtevami. Ko ladja zapusti prejšnji register, lastniki običajno iščejo novo državo za registracijo. To pomeni pregled regulativnih zahtev in ugodnosti, ki jih ponuja nova država, oddajo prošnje za novo zastavo ter preverjanje skladnosti ladje z varnostnimi in okoljskimi standardi.

Če je prošnja za registracijo v novi državi uspešna, ladja prejme novo zastavo. Postopek lahko vključuje dodatne tehnične preglede, pridobitev novih dokumentov o registraciji in plovbi ter pritrditev nove zastave na plovilo. Ko je ladja pod novo zastavo, mora delovati v skladu z zakonodajo države zastave, kar vključuje upoštevanje predpisov o varnosti, zaščiti okolja, plačah posadke in drugih mednarodnih normah.

Postopek zamenjave zastave lahko traja od nekaj dni do več tednov, odvisno od kompleksnosti primera in države, kjer je ladja registrirana.

 

Protesti aktivistov

V mesecu maju smo bili priča protestov, ki so se zgodili v Kopru. Nad mestnim jedrom so tistega dne leteli helikopterji, pred občino pa so se zbrali aktivisti, ki so opozorili na nesmiselnost vojne in izrazili svoje nasprotovanje ladji, ki je prispela v Luko Koper. Tudi takrat je šlo za ladjo, ki je prevažala eksploziv.

”Smrtonosen tovor ladje MV Kathrin ne sme doseči Izraela, saj obstaja jasno tveganje, da bo prispeval k zagrešitvi vojnih zločinov nad palestinskimi civilisti. 𝐙𝐚𝐭𝐨 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐬𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐬𝐤𝐨 𝐯𝐥𝐚𝐝𝐨, 𝐮𝐬𝐭𝐚𝐯𝐢𝐭𝐞 𝐥𝐚𝐝𝐣𝐨 𝐢𝐧 𝐣𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐩𝐫𝐞č𝐢𝐭𝐞 𝐯𝐩𝐥𝐮𝐭𝐣𝐞 𝐯 𝐋𝐮𝐤𝐨 𝐊𝐨𝐩𝐞𝐫!” so tokrat zapisali na Facebook profilu aktivistov Amnesty Slovenija.

Tako so izgledali protesti, ki so se maja zgodili v Kopru:

Protest v Kopru – kdo in zakaj je protestiral? (FOTO)

Protesti proti Izraelu in vojni v Gazi so se v zadnjih letih pojavljali po vsem svetu, zlasti v Evropi in na Bližnjem vzhodu. Ti protesti so običajno usmerjeni proti izraelski vojski in politikam, ki se obravnavajo kot kršitve človekovih pravic, ter proti vojnim dejanjem, ki povzročajo trpljenje civilnega prebivalstva.

Mnoge nevladne organizacije in aktivisti so izrazili zaskrbljenost nad humanitarnimi posledicami konfliktov, ki prizadenejo palestinsko prebivalstvo, vključno z izgubo življenj, uničenjem infrastrukture in pomanjkanjem osnovnih potrebščin. Na protestih se pogosto poziva k miru, pravičnosti in koncu nasilja, pri čemer se izpostavljajo tudi vprašanja mednarodnih sporazumov in dolžnosti držav, da zaščitijo civiliste.