5 znakov, ki kažejo na to, da ste v toksičnem odnosu

Čeprav imata s partnerjem veliko skupnega, uživata v čudovitih skupnih trenutkih in je med vama odlična kemijo, sta vedno znova razočarana v tem odnosu in se počutita, kot da sta obtičala na mestu? Se pogosto spuščata v iste prepire, se počutite nerazumljene in imate seznam zamer, ki jih nikoli ne razrešite?

Deli novico s tvojimi prijatelji
Tovrstne težave so značilne za čustveno nezrele odnose, saj je v njih konflikte težko, skoraj nemogoče obravnavati neposredno in spoštljivo. Ko obe osebi v odnosu delujeta na čustveno nezreli ravni, nihče od njiju ne prinaša novih orodij obvladovanja, poleg tega pa drugega ne izziva, da bi izstopil iz disfunkcionalnih vzorcev.
Prepoznavanje znakov čustvene nezrelosti lahko premakne vaš odnos v novo smer. Pogovor o petih znakih, navedenih spodaj, je dober začetek za razumevanje težav in učenje bolj zrelih načinov soočanja s konflikti in negativnimi čustvi.

1. Sarkazem

Povsem običajno je, da se ljudje borijo s konflikti, ker je to v nasprotju z njihovo željo, da bi bili prijetni in všečni. Vse preveč je ljudi, ki se  nikoli ne naučijo veščin komunikacije in reševanja konfliktov.
Zato namesto da bi učinkovito obvladovali konflikte, »izražajo« zamero s posmehljivimi komentarji, zbadanjem in sarkazmom. To je problematično, ker lahko sarkazem sicer vnese v odnos humor, a na dolgi rok ste lahko prizadeti, kar lahko napaja občutke sovraštva.
Naslednjič, ko se vi ali vaš partner zapletete v sarkastične izjave, poskusite zaustaviti pogovor in ga obrniti v poglobljeno razpravo. Opravičite se za komentar in vprašajte partnerja, kako se v resnici počuti.

2. Pasivno-agresivno vedenje

Morda ste vi ali vaš partner resnično jezni, a namesto da bi neposredno razpravljali o tem, ravnate nefunkcionalno.
Pasivna agresija je lahko verbalna in neverbalna. Primeri vključujejo izogibanje pogovorom s partnerjem, kaznovanje s tišino, izražanje razburjenosti zaradi nečesa, kar ni resnična težava (spet ste se izognili kakovostnemu pogovoru!), in odlaganje stvari, o katerih sta se s partnerjem dogovorila.
Drug primer je občutek sovražne energije, ki izvira iz vašega partnerja, vendar ne razumete, zakaj. Značilnost pasivno-agresivnega vedenja je, da ko jo ljudje drug drugemu očitajo, zanikajo, da je karkoli narobe. Torej, ko ste deležni kaznovanja s tišino, vprašajte svojega partnerja, kaj je narobe.

3. Resnična čustva, maskirana s šalo

Nemogoče je, da do svojega partnerja ves čas čutite dobre in srečne občutke. Soočenje s tem, da je normalno, če kdaj ni vse rožnato, ustvarja prostor za neposreden pogovor o jezi in drugih neprijetnih čustvih.

Zanikanje tega prej ko slej sproži, da negativna čustva čez čas izbruhnejo, nekontrolirano in boleče za oba partnerja. Pogosto se izrazijo v obliki “šal”, za katere se zdi, da dejansko posegajo v vašo psiho. Iz tovrstne dinamike se lahko rešite tako, da svojega partnerja iskreno vprašate, ali pod površjem skriva kakšna globlja čustva.

Odnosi

4. Dinamika otrok – starš

V tovrstnem odnosu ena oseba prevzame vlogo nadzornika ali starša, druga pa vlogo otroka. Kako je to videti? Ena oseba se vedno počuti obremenjeno in preobremenjeno z življenjskimi obveznostmi, druga pa se izmika tako, da ne prispeva svojega deleža k odnosu. Ne glede na to, na kateri strani si, je to problematično.

Če ste tisti, ki nadzirate, ali starševski človek, pomislite, zakaj dovolite, da vas partner izkorišča. Česa vas je strah, če bi nehali igrati to vlogo? Po drugi strani pa, če vse trdo delo prepustite svojemu partnerju, se vprašajte, kako s to vlogo vztrajate v mladostniškem svetu, kjer se nikoli ne morete počutiti celovitega, samozavestnega in globoko varnega.

5. Gaslighting

Ta izraz se včasih pretirano uporablja, a je zelo primeren za opisovanje zlorabe, do katere lahko pride v čustveno nezrelem odnosu.

Vse doslej naštete dinamike začnejo terjati svoj davek in ko en član na to opozori, drugi začne zanikati, zavračati, spraševati in dvomiti v to, kar sliši.

Posledica je, da začnete dvomiti v svojo resničnost. Sami sebe lahko ocenjujete kot preveč občutljivega, kritičnega ali tistega, ki vzkipi brez osnove.

Gaslighting je znak, da se čustveno nezrela dinamika stopnjuje na izjemno strupeno raven. Ko začnete dvomiti vase in v svoje izkušnje, zlahka izgubite orientacijo v odnosu. Če se počutite tako, razmislite o premoru ali razhodu s partnerjem, da razjasnite svoja prava čustva in vzpostavite pristnost v vajinem odnosu.