Dalmacija: V Podgori zalilo več kot 50 hiš, voda odnašala avtomobile, gasilec padel v jašek in se komaj rešil

Dan po tem, ko je voda v Podgori dobesedno odnašala vse pred seboj, od avtomobilov do zidov apartmajev in poplavljenih gostinskih lokalov, hiš, garaž, stanovanjskih in poslovnih prostorov, se je Trg don Mihovila Pavlinovića spremenil v veliko blatno gradbišče.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Obilno deževje na Makarski rivieri, ki je trajalo skoraj tri ure, je kraj Podgora spremenilo v popoln kaos neslutenih razsežnosti.

Kako močan je bil hudournik, pove podatek, da je »nosil« avtomobile, prodiral v restavracije in gostilne ter odnesel šanke in hladilnike.

@vucica_1 #foryou #viral #hrvatska #croatia #podgora #poplave #VUČICA #balkan #balkantiktok #fyp #fy ♬ original sound – jugoslovenska scena✨

Po besedah ​​gasilcev, ki so opravili levji delež dela in imeli vsaj 50 intervencij, je edina sreča v nesreči ta, da ni bil nihče poškodovan, čeprav je njihov kolega, ki je v rokah nosil črpalko, padel v velik jašek, pravzaprav strugo potoka, katerega pokrov je pretrgal hudournik.

Na srečo je bilo v odprtini kamenje, tako da se je gasilec uspel izvleči.

Na obali je začasno odlagališče mulja in kamenja, ki ga bagri dovažajo z javnih in zasebnih površin, po ocenah gradbinca se ga je doslej nabralo okoli 600 kubičnih metrov.

Po besedah ​​Irine Putica, vodje protipoplavne obrambe “Hrvatskih voda”, je jasno, da je za katastrofo v Podgori kriv človeški faktor.

“To je bila vsekakor naravna katastrofa, a krive so tudi slabe infrastrukturne rešitve, za katere so se odločili ljudje,” je dejala.

Urbanizacija je naredila veliko škode, zlasti na obali, vodovodne, električne in kanalizacijske napeljave so bile v veliki meri vgrajene v javne vodne vire. No, v času Avstro-Ogrske so bili tudi hudourniki, a so bili potoki od Biokova do morja, zdaj je urbanizacija povzročila, da so bili potoki odrezani in uničeni zaradi črnih gradenj, torej betoniranja in zasipavanja.

“Naši sodelavci ves čas preverjajo te potoke in primere prijavljajo gradbeni inšpekciji,” je odgovorila Putica na vprašanje, če redno čistijo potoke, saj jih domačini krivijo za katastrofo.