Vas zanima, koliko je vredna vaša nepremičnina? Preverite!

Geodetska uprava RS je skladno z zakonom o množičnem vrednotenju izvedla postopek poskusnega izračuna posplošenih vrednosti nepremičnin in danes izračune objavila. Predlog bo javno razgrnjen do 25. novembra, v tem času je mogoče vlagati pritožbe oziroma pripombe.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Geodetska uprava želi s poskusnim izračunom lastnike seznaniti, kakšno vrednost so pripisali njihovi nepremičnini, hkrati pa tudi, kakšne modele so uporabljali. Po njihovih besedah modeli vrednotenja in izračunane vrednosti odražajo stanje trga nepremičnin na dan 1. januar 2024 ter stanje podatkov o nepremičninah v katastru nepremičnin na dan 10. junij 2024.

Predlog bo javno razgrnjen do 25. novembra, ko imajo lastniki nepremičnin možnost vpogleda v bazo poskusnega izračuna na spletnem portalu Prostor. V bazo je možno vstopati preko naslova ali identifikacijske številke nepremičnine (parcela ali del stavbe). Vrednosti nepremičnin so izračunane na podlagi podatkov o nepremičninah, ki se vodijo v katastru nepremičnin in na podlagi predloga modelov vrednotenja nepremičnin, ki so bili usklajeni z občinami in strokovno javnostjo.

Če lastnik nepremičnine ugotovi, da so podatki o nepremičnini v katastru nepremičnin neustrezni, lahko sproži postopek urejanja podatkov o nepremičninah v skladu z zakonom o katastru nepremičnin. Če so podatki o nepremičninah v katastru nepremičnin pravilni in ustrezajo dejanskemu stanju, pa lastnik kljub temu meni, da je izračunana vrednost po njegovem mnenju nepravilna, lahko poda predlog spremembe modela vrednotenja prek obrazca.

Zemljevidi na portalu Prostor kažejo, da so ocenjevalci najvišjo vrednost pripisali nepremičninam v Ljubljani in okolici, ob morju ter na Gorenjskem na območju Bleda in Kranjske Gore, pa tudi Bohinja.

Predloge sprememb vrednostnih con in vrednostnih ravni lastniki pošljejo na občino, v kateri je nepremičnina. Predloge sprememb novih modelov, vezane na vrednostne tabele, točkovnike, točkovne razrede in faktorje za izračun posplošene vrednosti pa pošljejo na geodetsko upravo, in sicer vse do 25. novembra.