Pet vrst hrane, ki preprečujejo jesenske alergije

Jesen je čas, ko se pojavijo različne alergije. Da bi se jim izognili, moramo poskrbeti za svoj imunski sistem. Predstavljamo vam 5 vrst hrane, ki pomagajo okrepiti organizem in omiliti največje simptome.

Deli novico s tvojimi prijatelji

 

1. Brokoli, zelje in cvetača

Brokoli, cvetača in zelje pripadajo družini križnic, ki pomagajo pri odpravljanju zamašenih sinusov in so bogata z vitaminom C, znanim kot varuh dobrega zdravja. Raziskave so pokazale, da 500 miligramov vitamina C na dan lahko omili simptome alergij. V sto gramih brokolija je kar 90 miligramov tega dragocenega vitamina, zato je priporočljivo, da te zdrave glave vključite v svojo prehrano.

2. Zeleno listnato zelenjavje

Kelj, por, zelena solata, blitva in špinača so bogate s fitonutrijenti, zlasti karotenoidi, ki krepijo imunski sistem. Ne jejte samo svežih sestavin, temveč uporabite tudi vodo, v kateri so se kuhale, kot osnovo za pripravo drugih jedi in tako dodatno okrepite svoj organizem pred sezonskimi prehladi in alergijami.

3. Čebula in česen

Bela in rdeča čebula sta bogat vir bioflavonoidov kvercetina, ki deluje kot naravni antihistaminik oziroma zdravilo za alergije. Jejte ju v naravni obliki (kolikor vam dopuščajo poslovne obveznosti), lahko pa se poslužite tudi dodatkov s to hranilno snovjo.

4. Buče

Želite zmanjšati alergije? Posezite po hrani, bogati z vitaminom A in karotenoidi, kot so buče. Ta jesenska zelenjava je izjemno prilagodljiva sestavina, ki jo lahko pripravite na različne načine, ne samo za bučnice. Podobne lastnosti imajo tudi korenje, vendar upoštevajte, da boste več koristnih snovi dobili, če jih nežno skuhate na pari, kot pa če jih jeste surove.

RECEPT NONE OLGE – Bučkini polpeti

5. Celer

Celer je hrana, bogata z vitaminom C, ki omili vnetne procese v telesu. Poleg tega, da je odličen zaveznik v boju proti alergijam, znižuje krvni tlak in zmanjšuje kronične bolečine. Ne glede na to, ali ga imate raje kuhanega ali surovega, celer ne izgubi svojih čarobnih lastnosti pri toplotni obdelavi.