Kako zmanjšati tveganje za raka: iz prehrane odstranite 2 živili

Veliko se govori o hrani, ki naj bi povečala tveganje za raka. Če želimo ohraniti zdravo prehrano in zmanjšati tveganje za bolezni, imamo morda že dolg seznam živil in pijač, ki jih moramo izogibati. Ampak, kaj če je dovolj, da ta seznam skrajšamo na le dve živili.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Diatetičarka je razjasnila, katera hrana dejansko povečuje tveganje za raka. Kljub množici informacij na spletu o različnih živilih, ki so potencialno kancerogena, pravi, da sta glavna krivca le dva:

Alkohol

Kljub temu da si mnogi radi privoščimo kozarec vina ob večerji, redno uživanje alkohola lahko škoduje našemu zdravju. Uživanje alkohola lahko celo poveča tveganje za raka.

Vse vrste alkohola predstavljajo tveganje, vključno s črnim vinom.

Težava je povezana z načinom, kako telo presnavlja alkohol. Ko se alkohol razgradi, se pretvori v acetaldehid, strupeno spojino, ki lahko poškoduje DNK in ovira sposobnost telesa za obnovo celic. Sčasoma lahko to celično poškodovanje vodi do mutacij in, na koncu, raka.

Zato je najbolje, da čim bolj omejimo vnos alkohola.

Je Aperol res rakotvoren?

Predelano meso

Predelano meso lahko povzroči veliko škode zdravju iz več razlogov. Okusno meso je eno redkih živil, za katera je dokazano, da povzroča raka. Možnosti, kot so hrenovke, mesni deli, klobase in slanina, predstavljajo veliko skrb.

Kaj se lahko zgodi z vašim telesom, če prenehate jesti rdeče meso

Predelano meso se suši, dimi ali konzervira na druge načine, kar lahko ustvari škodljive kemikalije, kot so nitrati in nitriti. Ti se lahko v telesu pretvorijo v kancerogene spojine, kar jih uvršča med redka živila, ki povečujejo tveganje za raka. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je industrijsko predelane mesne izdelke celo razvrstila kot kancerogene v skupini 1, kar pomeni, da obstajajo močni dokazi, ki podpirajo dejstvo, da lahko vodijo do raka.

Zato, če želimo zmanjšati tveganje za raka, je pomembno, da se osredotočimo na omejevanje uživanja alkohola in predelanega mesa.