6 letnemu dečku iz Portoroža so se uresničile sanje

V počastitev 75.obletnice moto GP dirk je AMD Domžale 13. oktobra 2024 na Centru varne vožnje na Vranskem organiziralo Festival starodobnih dirkalnih motorjev in  dirke v razredih od 50 – 750 ccm, pod imenom Classic Moto race Festival.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Posebni gost je bil najuspešnejši voznik v cestno hitrostnem motociklizmu, petnajstkratni svetovni prvak, Italijan Giacomo Agostini. Nekateri so na Vransko prišli samo zato, da spoznajo legendo motociklizma. Bil je velik praznik za motocikliste, ki uživajo v tem športu. Ago se je sprehodil skozi bokse tekmovalcev in prav vsakemu stisnil roko, ga pozdravil, se fotografiral ter delil podpise. Dirkače je s slovensko himno pospremil in uradno otvoril pihalni orkester Prebold. Vozniki so se potegovalo za zmage v 11 tekmovalnih razredih, razdeljenih po starosti in prostornini motorjev, s katerimi so nastopili, druga skupina voznikov je sodelovala v  promocijski vožnji. Na   Classic Moto race Festival je bilo obiskovalcem na voljo ogled tudi večje število razstavljenih starodobnih dirkalnih motorjev.

Na motocikličnem prazniku tudi Tomosi (FOTOGALERIJA)

Dirko je organizator obogatil še s promocijskimi vožnjami. Kot prvi je nastopil Maximilian Cossich, ki je vozil mini kopijo MV Aguste izdelano leta 1973, kot drugi je nastopil Enej Logar, član AMD Domžale, 4-kratni državni prvak supersport 600 ter Anton Mladovan 93-letni nekdanji dirkač iz Ozeljana, ki je pred desetletji nastopal na isti dirki kot Agostini in sicer v Preluki na Hrvaškem. Lepo je bilo videti na stezi nadobudne dirkače kot tiste najstarejše legende, ki se od motorjev težko poslovijo.

Maximilian Cossich

Maximilian Cossich je šest letni fantek iz Portoroža, ki zelo obožuje motorje. Svojo ljubezen do motorjev mu je prenesel oče Dario. Nedolgo nazaj so se fantku uresničile želje saj je v Bergamu v živo spoznal svojo legendo – Giacoma Agostinia. V Bergamu, domačem kraju Giacoma Agostinija, se nahaja njegov muzej, kjer je shranjena vsa Agotova dediščina, kjer hrani svojih več kot 350 trofej. Muzej gosti tudi nekaj zgodovinskih motorjev, ki jih je vozil Agostini, pa tudi čelade, tekmovalne obleke in osebne predmete, prikazane v kronološkem vrstnem redu. Muzej, ki ga je  zasnoval kot zasebno sobo s trofejami za prvaka arhitekt Michele Giavarini, ohranja in deli z navdušenci in ljubitelji motociklizma z vsega sveta. Maximilian je bil nad videnjem in druženjem s svojim idolom navdušen in se zelo veseli ponovnega srečanja z njim na Vranskem.

462640968 386907991144702 2031549270648505916 n

MV Agusta Mini Bike Racing je bil uradni model, ki ga je ponujal italijanski proizvajalec motornih koles sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Kot pravi zgodba, so leta 1973 za sina Phila Reada naredili enkratno posebnost, da bi proslavili njegovo zmago na svetovnem prvenstvu v kategoriji 500 kubičnih centimetrov, ko je vozil za MV Agusto. Največja hitrost motocikla, ki tehta okoli 30 kg, je bila ocenjena na 40 km/h, v resnici pa je očitno precej odvisna od teže voznika.

Motor MV Agusta Mini Bike Racing, mini kopija s katero bo Maximilian Cossich prevozil simbolične tri kroge in tako uradno pričel dirko Classic Moto race Festivala je eden izmed 300 primerkov, ki se je še ohranil. Motor, ki je danes v voznem stanju, so restavrirali dobri dve leti.

deček sanje