Razkrito, kaj so “skrivnostne” strupene kroglice v morju

Plaže v Sydneyju so bile v soboto ponovno odprte za kopalce, potem ko so oblasti odstranile na tisoče črnih kroglic onesnaženja na obali. S testiranjem je bilo ugotovljeno, da te kroglice nastajajo iz kemikalij, podobnih tistim v kozmetičnih izdelkih in izdelkih za čiščenje.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Morje je od torka po celotnem Sydneyju naplavilo okoli 2000 skrivnostnih črnih kroglic, nekatere so bile velike kot golf žogice, zaradi česar je bilo zaprtih osem plaž, vključno z znamenito plažo Bondi. Zaradi strahu, da bi bile te kroglice zelo strupene, so oblasti sprožile obsežno čistilno operacijo.

Na plaži so se pojavile nenavadne črne krogle

“Na podlagi nasvetov Agencije za zaščito okolja lahko zdaj potrdimo, da so kroglice sestavljene iz maščobnih kislin, kemikalij, ki so podobne tistim, ki jih najdemo v čistilnih in kozmetičnih izdelkih, ter nekaj lahkega kurilnega olja,” je izjavil izvršni direktor pomorskega oddelka Novega Južnega Walesa, Mark Hutchings.

Dodal je, da kroglice, ki so se v petek pojavljale v manjšem številu, niso škodljive za zdravje, če ostanejo na pesku, vendar jih ne smemo prijemati.

Agencija za zaščito okolja Novega Južnega Walesa je sporočila, da se laboratorijska testiranja nadaljujejo, da bi poskušali ugotoviti izvor kroglic.

“Še vedno ni jasno, od kod prihajajo, potrebovali bomo še nekaj dni, da to ugotovimo,” je povedal izvršni direktor agencije EPA, Stephen Beaman.

Plaže v Sydneyju, znane po zlatem pesku in čistem morju, privabljajo turiste z vsega sveta.