Martinovanje je dan mladih vin, dan, ko je mlado vino prvič na voljo za pokušanje. Ta običaj ima globoke korenine v vinogradniški tradiciji, kjer so vinogradniki praznovali svoj trud in upanje v dobro vinogradniško sezono. Praznik svetega Martina je dan, ko se vinogradniki zberejo, da skupaj odprejo prve sodčke mladih vin.
Tukaj je recept za pripravo kuhanega vina, saj se tudi njegova sezona začne:
Sestavine in postopek
-
temno vino
-
sladkor
-
cimet
-
pomarančo
-
nageljnove žbice
Neprskano pomarančo dobro operite in po celi njeni površini zbodite nageljnove žbice. V lonec nalijte vino, dodajte sladkor, pomarančo z nageljnovimi žbicami in cimetove palčke. Premešajte in kuhajte, dokler ne zavre. Kuhajte še približno deset minut in nato odstranite z ognja. Kuhano vino postrezite vroče v skodelicah.
Dodatni nasveti
Cimet in nageljnove žbice sta nepogrešljiva sestavina kuhanega vina in mu dajeta posebno aromo in okus. Če kuhate temno vino, lahko dodate še kardamom in muškatni orešček. Lahko pa kuhate tudi belo vino, k temu odlično pa se poda ingver, zato ga ne pozabite dodati, če imate raje belo vino.
Poleg tega, kot pomarančo dodate v temno kuhano vino, se limona odlično poda k belemu vinu. Sladkor je prav tako obvezen dodatek kuhanemu vinu, tako za temno kot za belo vino. Lahko uporabite običajen beli sladkor, a najboljše bi bilo, da uporabite rjavi sladkor.