Carski praženec je zelo priljubljen v alpskih regijah, kjer ga postrežejo v kočah po smučanju ali pohodništvu.
Gre za jed, ki je hitro pripravljena in izdatna, zato je idealna za hitro potešitev lakote.
Sestavine za carski praženec
4 jajca
250 ml mleka
30 g sladkorja
150 g moke
50 g masla
sol in sladkor v prahu
Priprava
Ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjakom dodamo mleko in moko, malo posolimo in dobro zmešamo v gladko zmes.
Rumenjakovi zmesi dodamo sneg in nežno premešamo s kuhalnico.
V večjo ponev damo maslo, ko se stopi, vlijemo dobro premešano zmes.
Pečemo na srednji temperaturi. Nato testo obrnemo na drugo stran, pečemo 2 do 3 minute, nato pa ga z lopatko ali vilicami natrgamo na večje kose.
Pečemo še malo in še naprej previdno obračamo kose, dokler niso pečeni, vendar jih ne stiskamo. Razporedimo jih po krožniku, potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
Več kulinaričnih nasvetov pa tukaj.