Začimba, ki topi telesne maščobe

Kardamom izvira iz Indije in je začimba z intenzivnim citrusnim in rahlo sladkim okusom, ki spominja na meto. Zaradi svoje prilagodljive arome se odlično poda mnogim jedem in pijačam, poleg tega pa je znan po svojih zdravilnih lastnostih. Vsebuje vitamine C, B6, tiamin, riboflavin, niacin, pa tudi minerale, kot so kalcij, magnezij, fosfor, železo, cink, baker in mangan. Po zadnjih raziskavah bi uživanje kardamomovih semen lahko pripomoglo tudi k zmanjšanju maščobnih oblog v telesu.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Povečuje apetit, a tudi metabolizem

Raziskava, ki so jo izvedli znanstveniki na miših, je pokazala zanimive rezultate. Skupina, ki je prejela bogatejši obrok z več kardamoma, je pridobila manj na teži kot skupina, ki je prejela manjšo količino hrane in začimbe. Z drugimi besedami, kardamom povečuje apetit, hkrati pa povečuje porabo energije, pospešuje metabolizem in zmanjšuje maščobno tkivo. Raziskava je ocenila tudi odmerke za ljudi, zato bi odrasla oseba, ki tehta približno 60 kg, morala zaužiti od osem do 10 strokov kardamoma vsak dan. Poleg teh ugodnih rezultatov bi morali po kardamomu poseči tudi zaradi naslednjih koristi:

Znižuje krvni tlak

Raziskava, objavljena v Indian Journal of Biochemistry & Biophysics, je ocenila 20 novodiagnosticiranih oseb z rahlo povišanim krvnim tlakom in učinek uživanja treh gramov prašnega kardamoma na dan v dveh razdeljenih odmerkih skozi 12 tednov. Rezultati so pokazali pomembno znižanje sistoličnega in diastoličnega krvnega tlaka.

Pomaga pri odpravljanju neprijetnih vonjav iz ust

Če se borite z neprijetnimi vonjavami iz ust, vam lahko žvečenje kardamomovih semen pomaga kot učinkovita rešitev. Poleg tega je raziskava, ki jo je izvedel Oddelek za mikrobiologijo na Univerzi v Indiji, preučevala protimikrobne učinke kardamomovega ekstrakta na oralne bakterije. Raziskovalci so ugotovili, da so ekstrakti učinkoviti proti patogenim bakterijam v ustih, kot sta Streptococcus mutans, glavni povzročitelj zobnih kariesov in Candida albicans, ki ob moteni črevesni mikroflori povzroči bolezni. Glavno vlogo tukaj igra aktivna sestavina kardamomovega olja, cineol, ki je močan antiseptik, znan po uničevanju bakterij, ki povzročajo slab zadah in druge okužbe. Ta začimba preprečuje nastanek kariesa na zobeh, zato je tudi pogost sestavni del zdravih gumijev za žvečenje.

začimba

Izboljšuje prebavo

Kardamom se tradicionalno uporablja v ajurvedi za lajšanje prebavnih težav, kot so napihnjenost, plini in zaprtje. Njegova eterična olja spodbujajo proizvodnjo želodčnih sokov in encimov, kar olajša prebavo hrane. Prav tako zmanjšuje slabost in nelagodje v želodcu, še posebej po obrokih, bogatih z maščobami.

Podpira zdravje srca

Aktivne spojine v kardamomu, kot so cineol, flavonoidi, fitosteroli in polifenoli, lahko pomagajo pri zmanjševanju ravni holesterola in trigliceridov, kar prispeva k zdravju kardiovaskularnega sistema. Antioksidanti, prisotni v tej močni začimbi, zmanjšujejo oksidativni stres, ki je povezan z boleznimi srca.