Uživanje rdečega mesa naj bi bilo povezano z nastankom demence

Že dalj časa lahko prebiramo opozorila strokovnjakov o tem, da ima prekomerno uživanje rdečega mesa negativne posledice na zdravje. V najnovejši študiji pa so znanstveniki odkrili tudi povezavo med uživanjem rdečega mesa in pojavom demence. Tisti, ki namesto mesa uživajo rastlinske vire beljakovin, naj bi imeli za 19 % manjše tveganje za demenco.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Nova študija, objavljena v reviji Neurology, ugotavlja, da lahko prekomerno uživanje rdečega mesa vpliva tudi na kognitivne sposobnosti.

V raziskavi so ugotovili, da imajo tisti, ki so dnevno zaužili četrtino porcije predelanega rdečega mesa ali več, 13 % več možnosti za razvoj demence, kot tisti, ki so dnevno zaužili manj kot desetino porcije. Porcija rdečega mesa običajno znaša približno 85 gramov, kar je enako dvema rezinama slanine ali 1,5 rezine bolonjske salame.

Dodatna dnevna porcija predelanega rdečega mesa pospeši staranje možganov, so še ugotovili. Ker so kot raziskovalno metodo uporabili opazovanje, sicer ne morejo z gotovostjo trditi, da uživanje predelanega rdečega mesa povzroča demenco, temveč le, da obstaja povezava med njima.

uživanje mesa

Vpliv mesa na možgane

Povezavo med uživanjem rdečega mesa in kognitivnim zdravjem morajo sicer še temeljito raziskati, so pa znanstveniki že odkrili nekatere povezave s številnimi drugimi posledicami na zdravje. Med drugim so ugotovili, da uživanje rdečega mesa vpliva na pojav kardiometaboličnih bolezni, raka in prezgodnje smrti, je pojasnil Mingjang Song, profesor na Harvardu. Negativen vpliv pripisuje predvsem visoki vsebnosti soli, aktivne (hemske) oblike železa in škodljivih aditivov, ki se uporabljajo pri predelavi.

Rdeče meso vsebuje tudi veliko količino nasičenih maščob in organsko spojino, ki je povezana s srčno-žilnimi boleznimi, strokovnjaki pa menijo, da kombinacija obeh lahko poškoduje živčni sistem, kar pospeši kognitivni upad. Predelano rdeče meso vsebuje tudi več snovi, ki so pogosto povezane z zdravstvenimi težavami, med drugim z nastankom raka.

V študiji so analizirali podatke več kot 130.000 ljudi, starih povprečno 49 let. Podatki so vključevali podrobne zdravstvene informacije, ki so jih zbirali daljše časovno obdobje, vključno s prehrano udeležencev. V 43-letnem obdobju so demenco diagnosticirali pri več kot 11.000 udeležencih.

uživanje

Rastlinska prehrana zmanjša tveganje za demenco za 19 %

Podatki študije kažejo, da lahko močno prispevamo k svojemu zdravju, če samo zmanjšamo količine zaužitega rdečega mesa. Če ga nadomestimo z rastlinskimi viri beljakovin, kot so oreščki in stročnice, naj bi za 19 odstotkov zmanjšala tveganje za pojav demence.

Ameriški inštitut za raziskave raka priporoča, da uživanje rdečega mesa omejite na tri porcije na teden, predelanega rdečega mesa pa uživate zelo malo ali najbolje nič.

uživanje