Kakšno meso jemo?

Po tem, ko se je na spletu pojavil posnetek mesa, ki so mu v mesnopredelovalnem obratu z injekcijami dodali vodo in sol, da bi pridobilo na volumnu in sočnosti, nas je zanimalo, če je tudi meso na naših prodajnih policah obdelano na podoben način.

Deli novico s tvojimi prijatelji
@cbsfoodtech Injecting Meat 💉 If you have not seen this before, This is a normal procedure undertaken by food processing facilities. Whats being injected is a brine that CAN have additives etc.. (this is just brine) It adds flavour and juiciness to the end product. #satisfying #satisfyingvideo #steak #steaktiktok #inject #injections #injecting #foodprocessing #foodvideo #food #foodie #foodtiktok ♬ original sound – CBS Foodtech

Sočno, rdeče in napolnjeno z kdo ve čim, je ta kos mesa internet spravil na noge. V opisu videa na omrežju TikTok, ki si ga je ogledalo 73 milijonov ljudi po celem svetu, piše, da v meso vbrizgajo vodo, sol in ostale dodatke. Mnogi se sprašujejo, kakšno meso jemo in če gre tudi naše meso skozi takšne procese olepševanja.

,,Gre za tako imenovani pickle injector ali vbrizgalec slanice, ki se uporablja za konzerviranje mesa. To je popolnoma dovoljen postopek, ki se v mesni industriji uporablja že leta. V tej slanici so določeni aditivi za živila, ki so dovoljeni in nadzorovani in jih lahko zaužijemo brez strahu,” je povedala Brigita Hengel, strokovna svetovalka iz hrvaškega Centra za varnost hrane (HAPIH).

Mag. Peter Polanič: ,,Z nakupom slovenskega mesa smo lahko prepričani, da uživamo zdravo meso. Shema »izbrana kakovost« omogoča zagotovilo, da je žival rojena in vzrejena v Sloveniji, da je meso tu predelano, vse to pa je še dodatno nadzorovano. Dobavne poti so krajše, zakonske omejitve pa so v primerjavi z nekaterimi tujimi državami strožje. Na primer preventivno dodajanje antibiotikov v krmo je v Sloveniji prepovedano. Na tem področju se uvrščamo med države, ki porabijo najmanjšo količino antibiotikov. Slovenija ima kar za petino nižjo uporabo antibiotikov, kot je povprečje EU.”

Ne glede na morebitne individualne ekscese je meso v Sloveniji po mnenju strokovnjakov kakovostno. Evropska unija nadzoruje vsebnost mesa in ima veliko strožje zakone kot ZDA ali Avstralija.