Te diete lahko povečajo tveganje za raka debelega črevesa

Diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kot je keto dieta, so v zadnjih letih postale zelo priljubljene, vendar se številni strokovnjaki sprašujejo, ali imajo lahko takšne restriktivne diete negativne posledice za zdravje.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Raziskovalci na Univerzi v Torontu so izvedli študijo, da bi raziskali, kako lahko diete, pri katerih v telo vnesemo zelo malo ogljikovih hidratov, vplivajo na bakterije, povezane z rakom debelega črevesa.

V svojih raziskavah so uporabili miši in proučevali njihove odzive na dieto z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, standardne in zahodnjaške diete ter različne vrste bakterij.

Poudarek raziskave je bil na tem, ali bi te diete vplivale na določene bakterije in kako bi to lahko prispevalo k razvoju raka debelega črevesa. Rezultati so pokazali, da se vrsta Escherichia coli (E. coli) negativno odzove na dieto z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kar vodi do povečanega razvoja polipov, od katerih se nekateri lahko razvijejo v raka debelega črevesa.

Rezultati so bili objavljeni v reviji Nature Microbiology.

diete

Kako lahko nekatere bakterije prispevajo k razvoju raka?

Rak debelega črevesa, ki se pojavi v debelem črevesu in danki, je eden najpogosteje diagnosticiranih rakov v Združenih državah.

Prizadene enega od 24 moških in eno od 26 žensk.

Najnovejši podatki so razkrili 71-odstotno povečanje primerov raka debelega črevesa med odraslimi, starimi 30–34 let, in 58-odstotno povečanje med tistimi, starimi 35–39 let, v obdobju 1999–2020.

Čeprav ni mogoče popolnoma preprečiti raka debelega črevesa, obstajajo načini za zmanjšanje tveganja, kot so opustitev kajenja, omejitev uživanja alkohola, prehrana, bogata z zelenjavo, sadjem in polnozrnatimi žitaricami, ter zmanjšanje vnosa predelane hrane in rdečega mesa.

Raziskovalci domnevajo, da so lahko prehranjevalne navade povezane z razvojem raka debelega črevesa, zato je ta študija želela preučiti, ali obstaja povezava med določenimi dietami in določenimi vrstami bakterij. Raziskovalci so se osredotočili na tri bakterije – Bacteroides fragilis, Helicobacter hepaticus in E. coli, ki so jih uporabili pri eksperimentih na miših.

diete

Ti mikroorganizmi povzročajo poškodbe DNK v črevesnih epitelijskih celicah, bodisi neposredno s proizvodnjo genotoksinov bodisi posredno z indukcijo vnetnih mediatorjev, ki poškodujejo DNK, so pojasnili raziskovalci.

Miši, ki so jim dali to kombinacijo bakterij, so imele več polipov in tumorjev, kar povečuje tveganje za razvoj raka. Pokazali so tudi poškodbe DNK in druge označevalce, povezane z razvojem raka debelega črevesa.

Dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov je tudi stanjšala plast sluzi v debelem črevesu, ki ščiti pred mikrobi. To je omogočilo kolibaktinu, genotoksinu, da doseže črevesne celice in poškoduje DNK, kar lahko povzroči raka.

Te miši so prav tako doživele celično staranje, kar je povezano z razvojem raka. Raziskovalci so pri miših na dietah z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in vlaknin ugotovili zmanjšano regulacijo zdravja črevesja z E. coli, kar je prispevalo k vnetju. Ta disfunkcija črevesnega mikrobioma je ustvarila okolje, ki je ugodno za razvoj raka debelega črevesa.

Vendar pa je dodajanje vlaknin prehrani miši zmanjšalo nastajanje tumorja in pomagalo nadzorovati vnetje, kar nakazuje, da imajo vlaknine lahko zaščitni učinek. Znanstveniki želijo nadaljevati raziskave, da bi ugotovili, katera vrsta vlaknin ima najboljši zaščitni učinek, in preučiti njihove učinke na človeka.

diete

Spremembe prehrane, ki lahko pomagajo zmanjšati tveganje za raka

Dr. Marianne Cusick, docentka za kirurgijo debelega črevesa in danke na UTHealth Houston, je komentirala rezultate študije za Medical News Today in poudarila potencialno povezavo med dietami z malo ogljikovimi hidrati, E. coli, ki proizvaja kolibaktin, in rakom debelega črevesa.

Pojasnila je, kako je črevesno okolje, ki ga ustvarijo diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in vlaknin v kombinaciji z E. coli, povzročilo povečano vnetje, stanjšano plast sluzi in večjo razširjenost polipov, ki se lahko razvijejo v raka.

Čeprav se ji zdijo rezultati vznemirljivi, je opozorila, da so potrebne dodatne raziskave, preden se lahko te ugotovitve uporabijo pri ljudeh.

diete

Dr. Cusick je priporočal nekatere vrste vlaknin, kot so inulin, pektin in beta glukan, ki jih najdemo v žitih, sadju in zelenjavi, za vzdrževanje zdrave plasti sluzi. To vlakno fermentirajo črevesne bakterije, pri čemer nastajajo kratkoverižne maščobne kisline, kot je butirat, ki krepi plast sluzi in podpira zdravje črevesja.

Rezultate je komentiral tudi dr. Nilesh Vora, specialist hematologije in onkologije, ki pravi, da je treba te ugotovitve obravnavati kot hipoteze, ki lahko pojasnijo pojavnost raka debelega črevesa.

Čeprav je priznal, da je potrebnih več raziskav, je opozoril, da je črevesni mikrobiom priljubljeno področje raziskav, povezanih z rakom debelega črevesa, in da se bo v prihodnosti pojavilo veliko novih študij.

V primeru resnih zdravstvenih težav se posvetujte z vašim zdravnikom oziroma strokovno osebo.