Zakaj je ajda tako zdrava?

Splošno znano je, da lahko številna žita izboljšajo naše zdravje, vendar je — kot pri vsaki hrani — pomembno, da ne pretiravamo in jih uživamo v zmernih količinah. Ena izmed najbolj zdravih žit je prav gotovo ajda, ki s številnimi koristmi še posebej ustreza sladkornim bolnikom.

Deli novico s tvojimi prijatelji

 Zakaj je ajda tako dobra?

Ajda je bogata z vitamini B1 in B2 ter beljakovinami. Vsebuje tudi veliko vlaknin in kompleksnih ogljikovih hidratov, ki lahko pomagajo znižati raven sladkorja v krvi. Poleg tega je odličen vir esencialnih mineralov, kot so magnezij, železo in cink.

Iz ajde lahko pripravimo ajdovo moko, ki jo uporabljamo za peko kruha, palačink ali testenin. Poleg tega, da je koristna za sladkorne bolnike, pomaga tudi pri srčnih boleznih, visokem holesterolu in celo pri težavah s krčnimi žilami.

 Upočasni pretvorbo hrane v sladkor

Za tiste, ki imajo težave s krvnim sladkorjem, je ajda še posebej priporočljiva. Upočasni namreč razgradnjo nekaterih živil v sladkor in telesu pomaga bolje uravnavati raven glukoze v krvi. Strokovnjaki svetujejo, da belo moko zamenjate z ajdovo, poleg tega pa lahko ajdova zrna skuhate skupaj z rižem — ta kombinacija naj bi pomagala znižati raven inzulina.

Nekatere prejšnje raziskave so celo pokazale, da pitje ajdovega čaja lahko prepreči otekanje nog pri ljudeh s težavami s krvnim obtokom.