Origano (Origanum vulgare) je močna zeliščna rastlina z izrazito aromo in številnimi koristmi za zdravje, saj ima protivnetne in protimikrobne lastnosti. Na voljo je v suhi in sveži obliki ali kot izvleček v olju. Najbolj je poznan v italijanski in grški kuhinji. Zaradi izrazitega, zemeljskega okusa je vsestranska sestavina pri kuhanju.
Kako se uporablja origano
Origano je aromatično zelišče z izrazitim okusom, ki se uporablja v suhi ali sveži obliki v različnih kuhinjah. Najbolj je poznan kot sestavina paradižnikovih omak, pogosto pa se uporablja tudi v jedeh na osnovi oljčnega olja, ki vsebujejo stročnice (kot so grah, leča in fižol), testenine, žita, perutnino, solate, meso, ribe in drugo.
Njegov okus lahko opišemo kot sladko-pikanten. Nekateri kuharji ga opisujejo kot rahlo poprov z metino aromo.
Poleg sveže in suhe oblike lahko iz origana pridobivamo tudi olje, ki se uporablja kot dišeče olje ali kot prehransko dopolnilo.
Izvleček olja origana in eterično olje origana nista enaka. Pridobivata se na različne načine; eteričnega olja origana ne smemo uporabljati neposredno na koži brez redčenja. Prav tako eterično olje origana ni namenjeno uživanju.
5 zdravilnih koristi
Zelišča naj bi imela višjo količino antioksidantov v primerjavi z drugimi živili. Origano vsebuje antioksidante, vključno s kofeinsko kislino, p-kumarinsko kislino, rožmarinsko kislino, derivati kafeiola in flavonoidi.
Poleg tega origano vsebuje tudi velike količine vitamina K (1 čajna žlička zagotovi 14 % potrebnega dnevnega vnosa).
Konzumiranje različnih hranljivih živil in zelišč, kot je origano, lahko prispeva k zdravemu prehranjevalnemu načrtu, vendar nobeno posamezno živilo ne bo zagotovilo čudežnih učinkov. Dejavniki, ki lahko vplivajo na morebitne koristi za zdravje pri uživanju origana, vključujejo:
- vrsta origana,
- količina, ki jo zaužijete,
- faza rasti rastline ob obiranju,
- okoljski pogoji med rastjo,
- metode priprave,
- kako se absorbira v telesu,
- kako se telo odziva nanj.
-
Antibakterijske in protimikrobne lastnosti
Antibakterijska sredstva lahko preprečijo rast ali širjenje bakterij. Olje origana, ki se pridobiva iz listov in je skoncentriran vir, vsebuje spojine, kot sta karvakrol in timol, ki lahko pomagajo pri zmanjšanju ali preprečevanju rasti ali širjenja bakterij, gliv, parazitov in nekaterih virusov.

Olje origana se pogosto uporablja za zaščito rastlin pred insekti in ga je mogoče uporabiti kot naravni insekticid, ki odganja žuželke. V laboratorijskem poskusu so raziskovalci ugotovili, da je eterično olje origana uspešno odgnalo posteljne uši.
Olje origana vsebuje karvakrol, timol in alfa-terpinen, ki lahko služijo kot odganjalec za komarje in kot vir olajšanja pri pikih insektov. Ne pozabite redčiti eteričnega olja origana, saj lahko neposredna uporaba na koži povzroči draženje in pekoč občutek.
2. Protivnetne lastnosti
Origano vsebuje širok spekter rastlinskih antioksidantov. Dva najbolj preučevana sta karvakrol in timol. Antioksidanti so znani po tem, da odstranjujejo proste radikale (reaktivne in nestabilne molekule, ki nastajajo v celicah med presnovo) in pomagajo pri zniževanju vnetij.
Raziskovalci menijo, da je uporaba eteričnega olja origana v kozmetičnih izdelkih koristna za nego kože in predvsem za celjenje ran in zmanjšanje vnetij. A potrebne so še nadaljnje raziskave.

3. Zaščita pred rakom
Antioksidanti, ki jih najdemo v origanu, lahko pomagajo pri zaščiti celic pred poškodbami. Na primer, karvakrol in timol lahko pomagata pri spodbujanju smrti rakavih celic, upočasnijo rast tumorjev in preprečijo širjenje raka, vendar so raziskave za to potekale v laboratorijih in na živalih, ne pa na ljudeh.
Origano vsebuje tudi kvercetin, drug rastlinski antioksidant, ki lahko zaščiti celice pred poškodbami.
4. Zdravljenje diabetesa
Diabetes je kronična presnovna motnja, ki zahteva vsakodnevno samostojno obvladovanje. Ljudje z diabetesom morajo upoštevati svojo prehrano, telesno dejavnost, stres, spanec, zdravila, samopregledovanje krvnega sladkorja in še več.

Prehrana, bogata z rastlinami, zagotavlja dovolj vitaminov, vlaknin in mineralov. Vključitev suhega in svežega origana v vaš prehranski načrt doda vitamine K in druge rastlinske spojine, ki lahko pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja in zmanjšujejo vnetja.
Vendar pa ni jasno, ali je dopolnjevanje z oljem origana varno, zlasti če jemljete zdravila za zniževanje ravni glukoze v krvi. Pred uporabo se posvetujte z zdravstvenim delavcem.
5. Pomaga pri depresiji
Samo uživanje ali dopolnjevanje z origanom ne bo pozdravilo ali zdravilo depresije. Študije, ki ocenjujejo učinke olja origana ali eteričnega olja origana na zdravje možganov, so bile opravljene na živalih.
Podgane, ki so bile 24 dni izpostavljene kroničnemu, nepredvidljivemu stresu in so prejele eterično olje origana, so pokazale manj depresivnega obnašanja kot kontrolna skupina.
Prehranske vrednosti origana
Po podatkih Ameriškega ministrstva za agrikulturo (USDA) ena čajna žlička origana vsebuje:
- Kalorije: 5
- Maščobe: 0 g
- Natrij: 0,45 mg
- Ogljikovi hidrati: 1 g
- Vlaknine: 0,8 g
- Sladkorji: 0 g
- Beljakovine: 0,2 g
- Vitamin K: 11,2 mikrogramov (mcg)
- Kalij: 22,7 mg
- Kalcij: 29 mg
Morda origano ni za vas!

Veliki odmerki origana lahko povečajo tveganje za krvavitve. Če boste operirani, morate prenehati z uporabo dodatkov z origanom dva tedna pred posegom. Dopolnjevanje z origanom lahko tudi ovira absorpcijo cinka in železa, vendar ni jasno, v kolikšni meri.
Ker origano vsebuje vitamin K, naj ljudje, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi, spremljajo svoj vnos. Če jemljete zdravila za diabetes, lahko origano poveča tveganje za prenizek krvni sladkor. Pred uporabo origanovega olja se posvetujte s svojim zdravnikom.
Origano je okusen in vsestranski sestavni del, ki ga lahko uporabljate pri kuhanju. Uživanje svežega ali suhega origana je odličen način za vnos rastlinskih antioksidantov. Uporaba zelišč za začinjanje hrane naravno zmanjšuje uporabo natrija, maščob in sladkorja.
Pred uživanjem dopolnil z oljem origana se posvetujte s svojim zdravnikom.