Kosilo iz pečice: Krompirjeva musaka

Tokrat z vami delimo recept za kosilo iz pečice, klasično krompirjevo musako. Za jed potrebujemo nekaj predpriprave, zato je še posebej primerna za dneve, ko nismo v službi in imamo več časa za kuhanje.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Sestavine

Za kosilo za šest oseb potrebujemo en kilogram krompirja, 100 gramov naribanega parmezena, 30 gramov masla, 30 gramov moke, 600 mililitrov mleka, sol, mleti poper, muškatni orešček, dva rumenjaka, oljčno olje, srednje veliko čebulo, tri stroke česna, 750 gramov mletega mesa, 400 gramov pelatov, lovorjev list, timijan in origano.

Priprava

Pečico nastavimo na 180 stopinj Celzija. Krompir olupimo, operemo in ga narežemo na tri do štiri milimetrov debele rezine, ki jih eno minuto blanširamo v rahlo osoljeni vreli vodi.

Za bešamel omako stopimo maslo, po njem posujemo moko in jo minuto do dve pražimo tako, da zmes mešamo. Nato počasi prilijemo mleko in mešamo z metlico, da ne nastanejo grudice. Dodamo sol, poper, muškatni orešček in nariban parmezan (50 gramov). Mešamo, da se omaka zgosti, nato jo odstavimo in pustimo, da se ohladi. Potem vanjo vmešamo še rumenjake.

Medtem v ponvi segrejemo olje, dodamo nasekljano čebulo in jo popražimo. Dodamo mleto meso in med občasnim mešanjem pražimo toliko časa, da se koščki zapečejo. Primešamo še nasekljan česen in pelate. Omako začinimo z lovorjevim listom, timijanom, origanom, soljo in poprom in jo dušimo pol ure.

Pekač premažemo z oljčnim oljem. Na dno položimo polovico krompirjevih rezin. Na krompir naložimo mleto meso, v katerega smo dodali tri žlice bešamela. Nadaljujejo zlaganje, ki ga zaključimo s plastjo krompirja, po katerem razporedimo preostalo bešamel omako in posujemo preostanek parmezana.
Pečemo približno 40 minut, toliko, da se musaka zgoraj zlato rjavo zapeče.

Z vami smo delili recept za musako, kot jo pripravljamo pri nas. Musaka sicer izvira iz Grčije, kjer pa za bešamel omako pogosto uporabijo zmes jajc, kisle smetane in mleka. Za sestavine pa še jajčevce in cimet.
Recept za musako je pred časom z nami delil tudi priljubljeni radijski voditelj in pevec Tomaž Klepač.

Recept za musako po Klepačevo