S kavo izgubimo sedemkrat več tekočine, kot je vnesemo
Doktor Petar Borović pravi, da kava ni dobra predvsem zato, ker izgubimo prepotrebno tekočino.
“Napaka je, da veliko ljudi začne dan s kavo namesto z vodo, saj ena skodelica kave iz telesa odstrani sedemkrat več tekočine, kot je vnesemo. In telo išče vodo, zato se tkiva izsušijo, začnejo se spremembe na ožilju.”
Od tod sklep, da kava, še posebej v vročem vremenu, predstavlja dodatno težavo, saj izgubljamo prepotrebno tekočino, poleti pa je lahko še posebej nevarno, če dehidriramo.
“Ni dovolj, da pijemo kavo z vodo, to je tako, kot če nekomu gori hiša, pa dodajo malo vode, pa tudi malo bencina. Kava nam torej škodi, ni koristna in zato kave poleti ne smemo piti. Tako kot alkohol tudi kava pospešuje uriniranje. In s tem nič ne pridobimo, le škodimo si in zakaj bi si po nepotrebnem škodili,« poudarja dr. Borovič.
19 rakotvornih snovi
Borović opozarja tudi na škodljive sestavine v kavi.
“Kavo, ki je običajno zelene barve, pražimo pri visokih temperaturah, dokler ne potemni. Na temperaturi več kot 270 stopinj, tudi do 300 stopinj. To razgradi ogljikove vezi v kavi in ustvari 19 rakotvornih snovi,” opozarja dr. Borović.
Kardiolog še opozarja, da kava vsebuje kofein, ki je nevrotoksin oziroma pesticid.
“Po skodelici kave srce izgubi ritem za tri ure. Vendar ljudje pijejo kavo z izgovorom, da imajo nizek pritisk. Kava deluje na nadledvično žlezo, poskrbi za izločanje stresnega hormona, ki ga imamo vsi dovolj, potem se pritisk res dvigne za nekaj časa in potem te kava zbudi. Ampak to je isto, kot če bi te kdo udaril. Vendar klofuta traja kratek čas, kava pa ostane v telesu 72 ur.”
Ne smemo pozabiti, da kava, čeprav zvišuje krvni tlak, deluje diuretično in spodbuja uriniranje, zato se bo krvni tlak zagotovo spet znižal.
“Zato je bolje dan začeti z vodo, tudi če imate nizek krvni tlak. Voda uravnava vse v telesu, zato je najbolje, da zjutraj popijete dva kozarca s temperaturo od 16 do 18 stopinj.”
Edina stvar, ki je slabša od kave, je kava z mlekom
Mediji so poročali tudi o izjavi dr. Borovića, da je slabša od kave le kava z mlekom.
“Dodajanje mleka kavi je velika napaka. Kazein, mlečne beljakovine in kofein ustvarjajo spojino, ki je telo ne more razgraditi. Zato imajo tisti, ki pogosteje pijejo kavo z mlekom, težave s prebavo in napihnjenostjo …”
Toda kaj potem piti zjutraj, da se zbudimo, če se odpovemo kavi?
Enako hitro in učinkovito kot močna kava, a brez vseh teh negativnih posledic, vas bo prebudil sveže iztisnjen sok iz sadja, bogatega z vitaminom C, kot so stisnjena limona, pomaranča, kivi, jagoda, malina, ribez itd. Ni slabo popiti kozarec limonade z medom, dobra izbira pa je tudi skodelica vroče čokolade, svetuje dr. Borovič.