Kofein – na kaj moramo paziti?

Brez kofeina si ne predstavljamo dneva, še posebej jutra, ko pijemo prvo jutranjo kavo. A kofein ima lahko tudi škodljive posledice, če z njim pretiravamo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kofein v prevelikih količinah lahko povzroči zastrupitev s kofeinom. Do zastrupitve pride, ko je v telesu prekomerno visoka raven kofeina, kar se kaže z vrsto neprijetnih in potencialno nevarnih simptomov, vključno s težavami pri dihanju in krči. Obstajajo primeri, ko so ljudje umrli zaradi zastrupitve s kofeinom.

Prekomerno uživanje kofeina ima lahko resne posledice
Prekomerno uživanje kave ima lahko resne posledice

Kofein: Kdaj ga je preveč?

Zastrupitev s kofeinom presega tipičen glavobol, ki ga povzroča kofein in se pojavi, ko s kofeinom pretiravamo in spijemo nekaj skodelic več. Priporočilo za zdrave odrasle osebe je, da ne zaužijejo več kot 400 miligramov kofeina na dan, kar je približno štiri do pet skodelic kave.

Po mnenju nutricionistke Erin Palinski-Wade, če zaužijete nekoliko več od te meje, lahko pride do simptomov, kot sta tesnoba in razdražljivost, poroča CNN.

Resnejši učinki pa se lahko zaznajo, ko človek zaužije 1200 miligramov kofeina, kar je približno 12 skodelic kave.

V primerih zastrupitve s kofeinom so bili dokumentirani nevrološki simptomi, kot so anksioznost, halucinacije, migrene, otekanje možganov in epileptični napadi. Zaplet je tudi oteženo dihanje. Čeprav redko je zastrupitev lahko tudi usodna, večina smrti je povezana s pitjem tablet z visokimi odmerki kofeina.