V Trstu izumili novo kavno ploščico
V Istri ni nič nenavadnega, če kdo reče, da je šel v Trst, na vprašanje, zakaj, pa je odgovoril “na kavo”. Pitje kave na osrednjem tržaškem trgu je posebno doživetje. Zato ni čudno, da je ravno tam vzklila ideja o trajnostni kavni ploščici, ki jo je v preteklih dneh podjetje Lavazza predstavilo v Milanu. Njeni izumitelji so namreč doma prav v Trstu.
Dobro poznani na tržaški kavni sceni
Pražar Fabrizio Polojaz, kavni izvedenec Andrej Godina in izdelovalec aparatov za domačo pripravo kave Massimo Chenda so združili moči in ustanovili podjetje Caffemotive, specializirano za raziskovanja na področju kave.
Za Primorski dnevnik je podpredsednik, nekoč predsednik združenja pražarjev Caffè Trieste in solastnik podjetja Primoaroma Fabrizio Polojaz pojasnil, da so najprej kupili licenco za aparat za pripravo kave, nato pa raziskovali slabosti in iskali rešitve.
Največji problem pri distribuciji kave za domače kavne aparate, je embalaža, je povedal, zlasti pri kavnih kapsulah, a tudi pri drugih izdelkih.
“Plastiko in aluminij, v katerih je kava shranjena, se lahko sicer reciklira, a količina embalaže je kljub temu prevelika in za družbo predstavlja velik strošek, poleg negativnega vpliva, ki ga ima na okolje,” je dejal.
Trije nadebudneži so s pomočjo sodelavca Andree Bacchija iz Emilije Romanje, od katerega so odkupili licenco za aparat, in Massima Ghidinella, ki se prav tako ukvarja s trženjem s kavnimi aparati, stopili v fazo raziskovanja. V sodelovanju z Univerzo v Vidmu so prišli do kavne ploščice Tablì.
@caffedesign Momenti come questo capitano raramente ☕️ Vieni a scoprire perchè fino al 13 aprile a Palazzo Senato a Milano ✨ #Lavazza #Tablì #adv #sourceofpleasure ♬ Hip Hop is The Upbeat Background – Pumpupthemind