Kako kuhati šunko? Ključna pravila, nasveti in recepti, s katerimi bo vedno okusna in sočna

Kuhanje šunke je še posebej med velikonočnimi prazniki običaj, ki za mizo združi družino in prijatelje. Ne glede na to, ali pripravljate klasično velikonočno šunko ali kakšno drugo, je pravilna priprava ključnega pomena za sočno in okusno jed.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Po branju nasvetov kuharja se vam ne bo več treba spraševati “kako skuhati šunko”.

Izbira prave šunke

Prvi korak do popolno kuhane šunke je izbira kakovostnega kosa mesa. Najpogosteje se uporablja svinjska stegna, lahko pa izberete tudi pleče ali vrat, odvisno od vaših želja.

Prekajena šunka je priljubljena izbira zaradi specifičnega vonja in okusa, ki ga pridobi med dimljenjem.

Prav ta je priporočljiva za vse tiste, ki imate radi bolj pusto šunko, vratovina pa je primeren za tiste, ki imate raje bolj sočno meso.

Priprava šunke pred kuhanjem

Pred kuhanjem je treba šunko ustrezno pripraviti, priprava pa bo odvisna predvsem od tega, kakšne rezultate želite.

Ko izberete najboljši kos mesa za šunko, bi ga bilo dobro oplakniti, da ga lahko začinite po lastnem okusu. To ne velja za prekajene šunke, ki jih ne smemo spirati.

Če se odločite šunko splakniti, naredite to s hladno vodo. Če želite, lahko na tej stopnji odstranite kožo, tako da ostane le tanka plast podkožne maščobe.

Kako kuhati šunko?

Preden se lotite kuhanja šunke, se oborožite s potrpežljivostjo in previdnostjo. Šunka se dolgo kuha, pravilo pa je, da jo je treba kuhati toliko časa, kolikor tehta.

Ko ste šunko oprali in odstranili vse, kar vas moti, je priporočljivo, da jo namočite v mrzlo vodo in začnete v tej vodi kuhati. Tako bodo v vodo spustile vse sokove. Ko jo damo v lonec, naj jo voda popolnoma prekrije. Vodi, ko je hladna, dodamo začimbe po želji – najbolje, da dodamo lovorov list, poper, in druge začimbe po želji. Nekateri kuharji dodajajo tudi ingver, janež, nageljnove žbice in podobne začimbe.

Šunko kuhamo na zmernem ognju in pustimo, da voda zavre. Po tem zmanjšajte temperaturo in kuhajte na majhnem ognju. Nekaj ​​matematike, kako skuhati šunko, bi bilo, da en kilogram teže zahteva pol ure kuhanja. To bi pomenilo, da pet kilogramov težko šunko kuhamo dve uri in pol, potem ko voda zavre.

Ko je čas kuhanja potekel, šunko pustimo v vodi, da se popolnoma ohladi. Tako se bo počasi ohlajalo, vendar se ne bo takoj posušilo. Ta nasvet o kuhanju šunke vam bo pomagal ohraniti sočnost. Če ste pleče pekli v mrežici, odstranite mrežo, ko je meso še vroče. To bo veliko težje narediti, ko se ohladi.

Kuharski nasveti za kuhanje šunke so, da vodi, v kateri kuhate šunko, dodate belo vino. Menijo, da lahko belo vino obogati okus šunke. V tem primeru tretjino tekočine nadomestimo z belim vinom.

Ko je šunka kuhana in ohlajena, jo odcedimo in obrišemo s krpo. Nato jo zavijte v aluminijasto folijo, da ohrani sočnost. Ko se popolnoma ohladi, jo shranimo v hladilnik; tudi po kuhanju je ne hranite na sobni temperaturi.

kuha

 

Najboljši recepti za kuhano šunko

Če še vedno niste prepričani, kako skuhati šunko, so spodaj trije recepti za kuhanje šunke, s katerimi bo vedno okusna in sočna.

1. Klasična kuhana šunka

Sestavine:

– šunka (svinjsko stegno ali pleče)

– lovorjev list

– poprova zrna

– voda

Priprava:

Šunko oplaknemo pod hladno vodo in jo damo v velik lonec.

Dodamo hladno vodo, lovorov list in poper. Kuhajte pol ure na kilogram teže.

Šunko ohladimo v vodi, v kateri se je kuhala, nato pa jo narežemo na tanke rezine in postrežemo s hrenom, mlado čebulo in redkvicami.

kuha

2. Šunka, kuhana v vinu

Sestavine:

– šunka

– belo vino

– lovorjev list

– poprova zrna

Priprava:

Šunko damo v lonec in prelijemo z mešanico dveh tretjin vode in tretjine belega vina.

Dodamo lovorjev list in poper.

Kuhajte po standardnem postopku – pol ure na kilogram teže.

Šunko ohladimo v tekočini, v kateri smo jo kuhali, narežemo in postrežemo.

kuha

3. Šunka z dodatkom dišečih začimb

Sestavine:

– šunka

– lovorjev list

– poprova zrna

– janež

– nageljnove žbice

Priprava:

Šunko damo v velik lonec in pokrijemo z vodo.

Dodajte lovorjev list, poper, janež in nageljnove žbice za bogatejši okus.

Kuhajte na majhnem ognju, upoštevajte pravilo pol ure na kilogram.

Šunko ohladimo v vodi, v kateri smo jo kuhali, nato jo narežemo in postrežemo s prilogo po želji.