RECEPT NONE OLGE – Velikonočna šunka v testu

Če ste na prejšnjih straneh prebrali rubriko Preverjamo urbane mite, že veste, kaj vas tokrat čaka v Receptih none Olge: recept za velikonočno šunko v testu. 40-dnevni post, ki se je začel na pepelnično sredo po pustu, se bo kmalu končal. Pred nami je še velikonočno tridnevje: veliki četrtek, veliki petek, ko je zapovedan tudi strogi post, in velika sobota. V teh dneh pa se začnemo pripravljati tudi na veliko noč – in to predvsem v kuhinji.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ena izmed glavnih jedi, ki sestavlja velikonočno pojedino, je tudi šunka v testu, ki sicer od nas ne zahteva prav veliko kuharskih sposobnosti, zato jo lahko pripravi prav vsak:

 

Sestavine za 4 osebe:

 

– 1 kg šunke v kosu (že kuhane)

– 1 kg moke

– 2,5 dcl tople vode

– 2,5 dcl toplega mleka

– kocka kvasa

– žlica soli

– žlica olja

– pol žlice sladkorja

– malo mlačnega mleka

– rumenjak

 

Postopek:

 

Zadevo si boste zagotovo olajšali tako, da boste kupili šunko v kosu, ki je že vnaprej kuhana. Pripravimo testo, v katerega bomo ovili šunko: zdrobljen kvas posujemo s sladkorjem, prelijemo z mlačnim mlekom in pustimo na toplem, da vzhaja. ¾ moke damo v posodo, preostanek pa pustimo za dodajanje, medtem ko mesimo. V sredini naredimo luknjo in dodamo sol, mlačno mleko in vodo ter olje. Premešamo in dodajamo vzhajan kvas. Mesimo, dokler ne dobimo testa, ki se ne lepi več na roke, posodo ali mizo. Razvaljamo, na sredino položimo šunko in testo enakomerno ovijemo okrog, pri tem pazimo, da robove dobro stisnemo. V posodi razžvrkljamo rumenjak in ga s čopičem namažemo na testo. Šunko v testu položimo v vnaprej na 180 stopinj ogreto pečico ter pečemo približno eno uro. Po dvajsetih minutah pečenja lahko nanjo položimo kos papirja za peko, ki ga pred koncem odstranimo, da se testo lepo zapeče. Ko je pečena, pustimo, da se malo ohladi in jo še mlačno narežemo ter postrežemo s hrenom.

Fotografije vaših šunk v testu kot vedno pričakujem na elektronskem naslovu manca.hribovsek@obalaplus.si. Pa še enkrat: vesele in predvsem mirne velikonočne praznike in dober tek.

Pašta po milansko