Prva plast je bolj bolj čvrsta in ima okus po vaniljevem pudingu. Druga plast je slastna rumena jajčna krema, ki spominja na kremšnito. Tretja plast je makov nadev, četrta plast je tanka plast bele čokolade in zadnja je mehak, gobast biskvit.
Za tem receptom se skriva posebna kulinarična znanost, tisti, ki so ga preizkusili, pa trdijo, da res deluje.
Zakaj je dobro jesti mak?
Ljubitelji maka bodo to sladico naravnost oboževali.
Preden pa se lotimo recepta za čarobno makovo sladico, bomo izpostavili nekaj razlogov, zakaj je mak dobro vključiti v svojo prehrano:
– bogat je z nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki varujejo pred rakom in boleznimi
– ščiti srce in ožilje
– krepi imunski sistem
– uravnava krvni tlak
– uporablja se za zdravljenje kožnih bolezni
– lajša prebavne težave
– pomaga pri težavah z dihali
– pomirja stres in tesnobo
Če ste še pred naštevanjem zdravstvenih koristi maka želeli izvedeti, kako pripraviti čarobno makovo sladico, je tukaj recept.
Za to čarobno makovo sladico boste potrebovali veliko sestavin, a verjetno jih že imate vse v svoji kuhinji.
Temna mešanica:
– 75 gramov masla
– 100 gramov bele čokolade
– 5 rumenjakov
– 150 gramov sladkorja
– en vaniljev sladkor
– 5 žlic hladne vode
– 100 gramov navadne moke
– malo soli
– malo naribane limonine lupinice
– 200 gramov mletega maka (brez dodanega sladkorja)
– žlica ruma
– 6 dl hladnega mleka
Lahka mešanica:
– 5 beljakov
– malo soli
– 2 žlici limoninega soka
Priprava čarobne makove sladice
Najprej se lotite priprave temne zmesi
V kozici na majhnem ognju stopite maslo in dodajte belo čokolado, ki ste jo predhodno nasekljali na kocke. Vse skupaj stopimo in pustimo stati, lahko je zmerno toplo.
Beljake ločimo od rumenjakov in rumenjake uporabimo za to zmes.
Rumenjakom dodamo sladkor in vaniljev sladkor ter dobro zmešamo z ročnim mešalnikom. V tem koraku kuhar predlaga uporabo ročnega mešalnika namesto električnega, glede na to, da gre za precej zapleten recept. Cilj je, da rumenjaki ne postanejo preveč kremasti, ker bi lahko potem sladica izpadla drugače.
Po nekaj minutah ročnega mešanja, ko je zmes že svetla, z velikimi žlicami dodajamo hladno vodo. Med dodajanjem vode mešamo. Nato dodajte stopljeno maslo in čokolado ter nadaljujte z mešanjem. Ko dodajate mešanico masla in bele čokolade, pazite, da ni vroča. Ni nujno, da je hladna, mora pa biti vsaj mlačna.
Vsemu temu dodamo navadno moko, ščepec soli in malo limonine lupinice. Vse ročno premešajte, dokler se ne poveže. Tej zmesi dodamo mak, ki ga postopoma dodajamo med mešanjem. Za uspeh čarobne makove sladice je zelo pomembno, da v mletem maku ni dodanega sladkorja.
Ko se vse poveže, spet postopoma in med mešanjem dodamo žlico ruma in hladno mleko. Kuhar svetuje, da se v tem koraku ne izogibate rumu.
Svetla zmes
Za rahel sneg uporabimo beljak, dodamo limonin sok in ščepec soli ter vse skupaj stepemo v trd sneg. Počasi začnite dodajati temno zmes v svetlo zmes in nežno premešajte. Tukaj ni nujno, da vse popolnoma povežemo, nič hudega, če nekaj beljakov ostane v kepah. Pomembno je, da nežno mešamo.
Pekač velikosti 30×20 centimetrov namastimo z maslom, vendar ne dodajamo moke. Kuhar svetuje, da za te določene količine sestavin ne uporabite večje posode.
Pečico za eno uro postavimo na 160°C, vključimo tako spodnji kot zgornji grelec, vendar brez ventilatorja. Sladico položimo na sredino ogrete pečice. Ko je čarobna makova sladica pripravljena, se bo posedla, zato jo pustite na sobni temperaturi vsaj pol ure. Po tem jo lahko shranite v hladilniku, da se popolnoma ohladi.