Okusna velika noč: recepti za polnjena jajca

Približuje se veliki praznik. Prinašamo vam nekaj receptov, ki bodo polepšali vašo praznično mizo in naredili veliko noč še bolj **okusno**.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Polnjena jajca s slanino, šparglji in modrim sirom

Prepričani smo, da bodo ta nadev za polnjena jajca pohvalili vsi člani družine in gostje. Kombinacija arom in okusov nikogar ne bo pustila ravnodušnega.

Sestavine:

  • 18 kuhanih jajc
  • 2 stroka česna
  • 10 rezin slanine
  • 10 špargljev (s krajšanimi konci)
  • 1/2 skodelice majoneze
  • 1/2 čajne žličke dijonske gorčice
  • 1/4 skodelice grškega jogurta
  • oljčno olje
  • 55 g modrega sira (zdrobljenega)
  • ščepec soli
  • ščepec popra
  • ščepec česna v prahu
  • 1/2 čajne žličke dimljene paprike
  • 2 čajni žlički svežega drobnjaka

Priprava:

  1. Skuhajte jajca.
  2. Na srednje močnem ognju popražite česen in slanino.
  3. Dodajte šparglje in začimbe ter dušite, dokler šparglji ne postanejo mehki.
  4. Odrežite zgornjo tretjino jajc in previdno odstranite rumenjake, tako da beljaki ostanejo celi.
  5. Slanino dajte v mešalnik in jo zmeljite, nato jo dajte na stran.
  6. V mešalnik dodajte rumenjake, majonezo, jogurt, gorčico, poper, sol in česen ter zmeljite v gladko zmes. Po potrebi dodajte malo maščobe od slanine.
  7. Jajca napolnite z nadevom iz rumenjakov, po vrhu posujte slanino in zdrobljen modri sir, v nadev zapičite narezane šparglje.
  8. Na koncu posujte z dimljeno papriko in svežim drobnjakom ter postrezite.

meal 1307604 1280

Jajca pečena v panceti

Sestavine (za 6 oseb):

  • 6 rezin pancete (tanjših, da jih je mogoče lepo oblikovati)

  • 6 jajc

  • maslo ali olje za namastitev pekača

  • ščepec soli

  • ščepec sveže mletega črnega popra

  • po želji: nariban sir, sveža zelišča (drobnjak, peteršilj, timijan)

Pripomoček:

  • pekač za mafine ali model s podobnimi vdolbinami

Priprava:

  1. Pečico segrejte na 190 °C (ventilatorsko na 180 °C).

  2. Namastite pekač za mafine z malo masla ali olja, da se panceta in jajca ne primejo.

  3. Vsako vdolbino obložite z rezino pancete. Panceto nežno upognite v krog, tako da obloži stene in dno vsake vdolbine. Če so rezine krajše, jih lahko prerežete in sestavite skupaj.

  4. V vsako vdolbino previdno ubijte eno jajce. Pazite, da rumenjak ostane cel.

  5. Po jajcih rahlo posolite in popoprajte. Če želite, dodajte malo naribanega sira ali svežih zelišč.

  6. Pecite 12–15 minut, odvisno od tega, kako zapečena želite imeti jajca. Za mehkejši rumenjak jih vzemite ven že po 12 minutah, za bolj trdo pečena pa po 15.

  7. Pustite, da se ohladijo 2–3 minute, nato jih previdno odstranite iz pekača z žlico ali nožkom.

egg 4023840 1280

 Kuhana jajca, polnjena s tuno

Sestavine (za 4 osebe):

  • 6 trdo kuhanih jajc
  • 1 konzerva tune v olju (približno 120 g, odcejena)
  • 2 žlici majoneze
  • 1 žlička dijonske gorčice (po želji)
  • sol in poper po okusu
  • sok polovice limone
  • drobnjak ali peteršilj za okras

Postopek:

  1. Jajca trdo skuhajte (10 minut v vreli vodi), nato jih ohladite v hladni vodi in olupite.
  2. Jajca po dolžini prerežite na pol ter previdno odstranite rumenjake.
  3. Rumenjake dajte v skledo in jih z vilico dobro pretlačite.
  4. Dodajte odcejeno tuno, majonezo, dijonsko gorčico, limonin sok, sol in poper.
  5. Vse sestavine dobro premešajte v gladko maso.
  6. Z žličko ali s pomočjo slaščičarske vrečke nadevajte beljake s pripravljeno tunino zmesjo.
  7. Po želji okrasite z nasekljanim drobnjakom ali peteršiljem.

eggs 653834 1280

Najenostavnejša polnjena jajca

Če želite hitro in enostavno pripraviti polnjena jajca, brez da bi posebej pripravljali nadev, poskusite s tem receptom.

Skuhana jajca prerežite po dolžini in previdno odstranite rumenjake, tako da beljaki ostanejo celi.
Rumenjake z vilico pretlačite in jih zmešajte s poljubnim namazom.

Predlogi namazov za polnjenje:

  • humus
  • zelenjavni namaz
  • tunina pašteta
  • namaz iz čičerike
  • kremni sir.

picnic eggs 348043 1280