Je v vaši kuhinji te dni gneča, pa vam še ni uspelo speči sladice? Ni nujno, da je praznična torta zapletena – v to vas bo prepričala ta čudovita čokoladno jogurtova torta, ki jo samo stepete, prelijete in spečete.
Zaradi jogurta in olja je popolnoma sočna, z glazuro in nekaj domiselnimi dekoracijami pa bo zlahka postala zvezda vaše praznične mize. Glazuro lahko preskočite, a naš nasvet je – nikar.
Čokoladna torta z jogurtom – sestavine:
Biskvit:
130 g večnamenske moke
50 g nesladkanega kakava v prahu
4 g pecilnega praška
2 g sode bikarbone
3 velika jajca sobne temperature
120 ml olja
240 ml polnomastnega jogurta sobne temperature
1 ½ čajne žličke vaniljevega ekstrakta
200 g granuliranega belega sladkorja
Čokoladna glazura:
85 g grenke ali polsladke čokolade, narezane na koščke
25 g masla, narezanega na koščke
1 žlica medu
Za okras:
Čokoladna jajčka različnih velikosti po želji
Čokoladna torta z jogurtom – priprava:
Pečico segrejemo na 180 stopinj in na sredino postavimo rešetko.
Okrogel pekač premera 20 cm namastimo z maslom ali kuharskim sprejem in dno obložimo s papirjem za peko.V veliki skledi zmešajte moko, kakav v prahu, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol.
V drugi skledi zmešajte jajca, olje, jogurt in vaniljev ekstrakt. Vmešajte sladkor in mokre sestavine stresite v skledo s suhimi sestavinami. Mešajte le toliko časa, da se združita. Zmes vlijemo v pekač.Pecite 40 do 45 minut oziroma dokler zobotrebec, ki ga zapičite v sredino torte, ne izstopi čist. Na polovici peke pekač obrnemo tako, da je zdaj zadnja polovica obrnjena naprej. Pustite, da se ohladi 10 minut, preden torto odstranite iz pekača.
Za glazuro stopite čokolado, maslo in med na pari med stalnim mešanjem. Pustite, da se glazura ohladi in zgosti, približno eno uro. Z glazuro prelijemo popolnoma ohlajeno torto.
Po želji potresemo s čokoladnimi mrvicami ali okrasimo s koščki čokolade ali čokoladnimi jajci.