Kombinacija svežih špargljev, slastnega parmezana in nežne smetane ustvarja popolno harmonijo okusov. Ta rižota je lahko tako lahkoten glavni obrok kot tudi odlična priloga k mesu ali ribi. Preizkusite ta preprost, a okusen recept, ki vas bo zagotovo navdušil!
Rižota s sirom in šparglji – sestavine:
90 ml ekstra deviškega oljčnega olja (2 žlici + 60 ml)
450 g špargljev, očiščenih
1 velik por (beli in svetlo zeleni deli), tanko narezan
sol
sveže mleti črni poper
400 g riža
2 stroka česna, drobno sesekljana
120 ml suhega belega vina
720 ml piščančje ali zelenjavne jušne osnove
130 g zamrznjenega graha
30 g parmezana, naribanega
60 ml sladke smetane za kuhanje
30 g masla
4 žlice svežega nasekljanega bazilike + nekaj listkov za okras
Rižota s sirom in šparglji – priprava:
V velikem loncu ali globlji ponvi na srednje močnem ognju segrejte 2 žlici olja. Šparglje razporedite v enojnem sloju, pokrijte in kuhajte dve minuti. Nato jih obrnite in dušite še dve minuti. Šparglje vzemite iz lonca in jih posolite.
Lonec obrišite s kuhinjsko brisačo. Vanj vlijte preostalo olje in, ko se segreje, dodajte nasekljan por. Posolite in med stalnim mešanjem pražite približno 3 minute. Primešajte riž in česen ter dušite še okoli 2 minuti. Dodajte vino in kuhajte 2 do 3 minute, da alkohol izpari.
Vmešajte jušno osnovo, dodajte pol čajne žličke soli in poper ter zavrite. Zmanjšajte ogenj, pokrijte in kuhajte, dokler riž ne postane mehak.
Medtem šparglje narežite na približno 2,5 cm dolge koščke.
V lonec z rižoto dodajte grah in kuhajte še približno 2 minuti. Odstavite z ognja, primešajte parmezan, smetano in maslo ter mešajte, dokler se maslo ne stopi. Nato vmešajte šparglje in nasekljano baziliko. Po potrebi dodatno začinite s soljo in poprom. Pred serviranjem rižoto posujte še z nekaj svežimi listi bazilike.