Pozabili smo na sok, ki varuje srce

Rdeča pesa vsebuje uridin – snov, ki pomaga ohranjati normalno raven dopamina

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zaradi svojega značilnega, zemeljskega okusa jo pogosto kombiniramo z drugimi sestavinami – najpogosteje z limono, ki osveži in nekoliko omili njen intenziven okus, ter po želji s sadjem, kot sta jabolko ali korenje.

Potrebne sestavine:

  • 2 do 3 srednje velike rdeče pese
  • 1 do 2 jabolki (za naravno sladkobo, po želji)
  •  sok ene limone
  •  voda po želji

Priprava:

Rdečo peso dobro operite, olupite in narežite na manjše kose (če so gomolji večji), da se hitreje skuha. V vodi jo kuhajte približno pol ure, dokler ne postane mehka. Nato jo ohladite in ponovno olupite (če tega še niste storili prej).

V mešalnik dajte kuhano peso, narezana jabolka (če jih uporabljate) in vse prelijte s sveže iztisnjenim limoninim sokom. Dodajte malo vode, da bo zmes lažje premešana. Mešajte, dokler ne dobite gladke teksture, nato sok precedite, da bo napitek bolj bister.

Napitek uživajte takoj ali ga postavite v hladilnik, da se ohladi. Za dodatno svežino lahko dodate žličko medu ali nekaj kock ledu.

Ta naravni napitek lahko pijete vsak dan – samostojno, kot del zajtrka ali kot dodatek najljubšemu smutiju. Vaše telo vam bo hvaležno.

rdeca pesa sok

Vse koristi soka rdeče pese

Bogat z vitamini in minerali:
Sok rdeče pese je pravo bogastvo bistvenih vitaminov in mineralov, med njimi folne kisline (vitamina B9), mangana, kalija, železa in vitamina C.

Izboljšuje zdravje srca:
Nitrati v pesi se v telesu pretvorijo v dušikov oksid, ki razširi krvne žile, izboljša pretok krvi in zniža krvni tlak – ključno za zdravje srčno-žilnega sistema.

Podpira delovanje jeter:
Rdeča pesa vsebuje betain, ki ščiti jetra pred toksini in zmanjšuje vnetja.

Zdravje kosti:
Sok rdeče pese je bogat z nitrati, ki so pomembni za zdravje kosti, ter s hranili, kot so folat, vitamin C, magnezij in baker.

Zmanjšuje stres in tesnobo:
Rdeča pesa vsebuje uridin – snov, ki pripomore k ohranjanju normalne ravni dopamina. Dopamin je nevrotransmiter, ki vpliva na delovanje možganov, čustva in občutek zadovoljstva.

Vsebnost vlaknin:
Vlaknine so ključne za zdravo črevesno mikrobioto, izboljšujejo prebavo, preprečujejo zaprtje in pomagajo pri težavah, kot so vnetne črevesne bolezni, poroča *Slobodna Dalmacija*.