To je najbolj zdrav način pitja kave

Dobra novica za vse, ki imajo radi črno kavo. Pitje črne kave brez kakršnih koli dodatkov naj bi namreč bilo povezano z zmanjšano umrljivostjo. To je zaključek nove študije Univerze Tufts, ki kaže, da se ta pozitivni učinek izgubi takoj, ko kavi dodamo smetano, mleko ali sladkor.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kava najbolj razširjena pijača na svetu

»Kava je ena najbolj razširjenih pijač na svetu,« je dejala vodja študije in epidemiologinja Fang Fang Zhang. »Ker skoraj polovica odraslih spije vsaj eno skodelico na dan, je pomembno razumeti, kako lahko vpliva na zdravje.«

»Zdravstvene koristi kave verjetno izvirajo iz njenih bioaktivnih spojin, vendar naši rezultati kažejo, da lahko dodani sladkor in nasičene maščobe te učinke izničijo.«

V študiji so Zhang in njena ekipa analizirali prehranske in zdravstvene podatke 46.000 odraslih od leta 1999 do 2018, pri čemer so uporabila nacionalne podatke o umrljivosti, da bi raziskali, kako lahko različni vzorci uživanja kave vplivajo na verjetnost prezgodnje smrti.

pitje kave

Pitje vsaj ene skodelice kofeinske kave na dan lahko zmanjša umrljivost za 16 %

Udeleženci so bili razdeljeni glede na to, ali so kavo pili brez kofeina ali z njim, s sladkorjem ali brez njega ter z mlekom ali smetano. Posebej so opazovali, koliko sladkorja in nasičenih maščob so udeleženci dodali, pri čemer so bile »nizke količine« opredeljene kot manj kot 5 % priporočenega dnevnega vnosa. To bi pomenilo manj kot pol čajne žličke sladkorja in največ dve žlici mleka z 2 % maščobe ali eno žlico smetane.

Analiza je pokazala, da lahko pitje vsaj ene skodelice kofeinske kave na dan zmanjša umrljivost za 16 %. Ta odstotek se je povečal na 17 % za tiste, ki so pili 2 do 3 skodelice na dan. Pitje večjih količin ni pokazalo dodatnih koristi, tisti, ki so pili več kot tri skodelice na dan, pa so imeli šibkejši pozitiven učinek, zlasti pri srčnih boleznih. Raziskovalci so ugotovili tudi, da so se koristi za zdravje zmanjšale, ko sta bila kavi dodana sladkor in maščoba.

pitje kave

Pitje črne kave ali kave z zelo malo dodanega sladkorja in maščob je bilo povezano s 14-odstotnim zmanjšanjem umrljivosti v primerjavi z ljudmi, ki niso pili kave. Vendar pa učinek ni bil opažen pri tistih, ki so uživali kavo z večjimi količinami sladkorja ali nasičenih maščob.

Manj udeležencev je pilo kavo brez kofeina

Soavtorica študije in epidemiologinja Bingjie Zhou je dodala: “Naši rezultati so skladni s prehranskimi smernicami, ki priporočajo omejitev vnosa dodanega sladkorja in nasičenih maščob.”

Čeprav bodo te ugotovitve zagotovo razveselile ljubitelje kave, avtorji opozarjajo na nekatere omejitve študije, vključno z dejstvom, da so podatki temeljili na samooceni uživanja kave. Prav tako so ugotovili, da niso našli povezave med uživanjem kave brez kofeina in umrljivostjo, vendar bi to lahko bilo posledica majhnega števila udeležencev, ki so pili kavo brez kofeina.