Čas je za breskve!

Sočne, dišeče in nepogrešljive na poletni mizi – breskve niso le sadež, ki nas osveži, temveč tudi prava zakladnica hranil. Njihovo nežno meso skriva vitamine, vlaknine in antioksidante, obenem pa v sebi nosijo tudi dolgo zgodovino in zanimive legende.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ste vedeli, da breskev izvira iz Kitajske, kjer je veljala za simbol nesmrtnosti? Kitajci so verjeli, da breskve podarjajo dolgo življenje, zato so jih pogosto podarjali ob pomembnih praznikih. Kasneje so se razširile po svileni poti do Perzije in nato naprej v Evropo – danes pa si težko predstavljamo poletje brez tega sladkega sadeža.

peaches 2573836 1280

Breskve so lahko kosmata ali gladka različica – slednje poznamo kot nektarine. In čeprav mnogi mislijo, da gre za dve različni vrsti, so genetiki potrdili, da gre za skoraj enak sadež – razlika je le v enem samem genu, ki določa prisotnost dlačic.

Poleg tega, da so okusne sveže, jih lahko uporabimo tudi v sladicah, marmeladah, kompotih ali celo na žaru. En srednje velik sadež ima le okoli 60 kalorij, zato so odlična izbira za tiste, ki želijo nekaj sladkega – brez slabe vesti.

Breskve spadajo v isto botanično družino kot vrtnice – zato ni čudno, da nas s svojim vonjem pogosto očarajo že od daleč.

roses 7945822 1280

Recept: Hiter poletni desert z breskvami in grškim jogurtom

dip 1851368 1280

Sestavine:

  • 2 zreli breskvi

  • 200 g grškega jogurta

  • 1 žlica medu

  • pest nasekljanih oreščkov (mandlji ali orehi)

  • ščepec cimeta

  • nekaj lističev sveže mete (po želji)

Postopek:

  1. Breskvi operi, razkoščiči in nareži na tanke rezine.

  2. V skodelico ali kozarec daj plast jogurta, nato nekaj rezin breskev, posuj z oreščki in ponovi postopek.

  3. Prelij z medom, potresi s cimetom in okrasi z meto.

  4. Postrezi ohlajeno kot osvežilen zajtrk ali lahko sladico.

 

 

Breskve niso samo sadež – so poletna izkušnja, ki združuje zgodovino, zdravje in užitek v enem samem grižljaju. Ujemi njihov čas, dokler so še na voljo!