Ne glede na to, ali vam je všeč klasika s piščancem, osvežilne kombinacije s testeninami, nekaj drugačnega, kot je proso – imamo recept za vas.
Zato smo zbrali vse naše najboljše solate na enem mestu, da vam olajšamo načrtovanje kosila ali večerje.
Prosena solata s čičeriko
Za solato:
150 g prosa
1 pločevinka čičerike (ali 200 g kuhane)
1 rdeča paprika, narezana na trakove
1 kumara, narezana na kocke
100 g češnjevih paradižnikov, prerezanih na pol
1 vijolična čebula, tanko narezana
Peščica svežega peteršilja in/ali mete, sesekljane
50 g feta sira (po želji)
Za preliv:
4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
Sok 1 limone
1 čajna žlička gorčice
1 čajna žlička medu
1 strok česna (drobno nariban)
Sol, poper
Priprava
Proso skuhajte. Sperite ga pod tekočo vodo, nato pa kuhajte v dvojni količini slane vode približno 10 minut, dokler se ne zmehča. Odcedite in ohladite.
Priprava zelenjave: Operite, nasekljajte in dajte v veliko skledo. Dodajte odcejeno čičeriko in ohlajeno proso. Za še boljši okus lahko čičeriko spečete v pečici ali cvrtniku na vroč zrak.
Začinite jih po želji in pecite pet minut pri 220 stopinjah, nato dodajte solati in nadaljujte po receptu.
Pripravite preliv: V skledi zmešajte olivno olje, limonin sok, gorčico, med in nariban česen. Po okusu dodajte sol in poper.
Dobro premešajte, da se sestavine združijo v emulzijo.
Preliv prelijte čez solato, dodajte sveža zelišča in premešajte. Po želji lahko za dodaten pridih dodate še feta sir.Solata je najboljša, ko je nekaj časa v hladilniku in so se vsi okusi premešali.
Hladna piščančja solata
Sestavine
400 gramov testenin
200 gramov pečenega piščanca
100 gramov zamrznjenega graha
50 gramov koruze
1 sveža paprika
100 gramov češnjevih paradižnikov
nekaj listov bazilike
Za kremasto omako
200 gramov grškega jogurta
75 gramov majoneze
1 žlica gorčice
sol in poper po okusu
Ali lahek preliv
4–5 žlic olivnega olja
sok 1 limone
sol in poper po okusu
Priprava
Testenine skuhajte po navodilih na embalaži.
Proti koncu kuhanja testenin v vodo dodajte zamrznjen grah in/ali koruzo. Uporabite lahko tudi grah in koruzo iz konzerve.
Vodo odcedite in testenine ohladite.
Pečenega piščanca narežite na manjše koščke.
Paprike očistite in narežite na majhne kocke. Češnjeve paradižnike operite in prerežite na pol.V skledi zmešajte testenine, piščanca in zelenjavo. Izberite, ali želite solato preliti z lažjo ali kremasto omako. Po želji zmešajte sestavine za omako in jih zmešajte s testeninami.
Ta solata lahko v hladilniku “zdrži” približno tri dni.
Solata z ječmenom in piščancem
Za solato:
150 g ječmena
200 g piščančjih prsi
150 g češnjevih paradižnikov
1 paprika (rdeča ali rumena)
1 majhna kumara
100 g feta sira
peščica rukole ali sveže špinače
svež peteršilj
oljčno olje, sol in poper za pripravo piščanca
Za preliv:
3 žlice oljčnega olja
Sok polovice limone
1 čajna žlička medu
1 čajna žlička dijonske gorčice (ali druge blage gorčice)
Sol in sveže mlet poper po okusu
Priprava:
Ječmen najprej sperite pod tekočo hladno vodo, nato pa ga kuhajte v rahlo osoljeni vodi približno 20 minut, da se zmehča. Ko je kuhan, ga odcedite in pustite, da se nekoliko ohladi.
Pripravite piščanca. Piščančje prsi premažite z malo olivnega olja, soli in popra. Pecite jih v ponvi. Pustite jih počivati 5 minut, nato pa jih narežite na tanke trakove.
Narežite zelenjavo. Paradižnik prerežite na pol, papriko narežite na trakove, kumaro pa na kocke. Rukola (ali špinača) pustite celo ali pa jo grobo nasekljajte.
Pripravite preliv. V majhni skledi zmešajte olivno olje, limonin sok, med, gorčico, sol in poper. Dobro premešajte, dokler ne dobite emulzije.
V večjo skledo dajte kuhan ješprenj, dodajte zelenjavo, narezanega piščanca in nadrobljen feta sir. Prelijte s pripravljenim prelivom in nežno premešajte, da se sestavine povežejo.
Polnjena zelena solata
Sestavine
1 pločevinka tune
1 majhna pločevinka sladke koruze
1 redkvica
½ sveže kumare
¼ rdeče čebule
sol in poper po okusu
kisla smetana
listi solate
malo limoninega soka
Priprava
Solato dobro operite, osušite in natrgajte (ali narežite) na velikost, ki vam ustreza.
Tuno odcedite od olja ali vode iz pločevinke. Začinite s soljo in poprom.
Tuni dodajte drobno sesekljano čebulo, redkvice, svežo kumaro in odcejeno sladko koruzo.
Liste solate napolnite z mešanico. Vse skupaj prelijte z malo kisle smetane in pokapajte z limoninim sokom.
Nasvet
Namesto tune lahko uporabite fižol, čičeriko ali podobne stročnice iz konzerve, ki jih ni treba kuhati. Hrustljave grižljaje solate lahko začinite z mehiško salso in okrasite z guacamolejem ali samo s svežim avokadom. To je recept, v katerem lahko dodate zelenjavo po vaši izbiri, ki jo imate trenutno v hladilniku, kot so paradižnik, paprika, korenje, stebla zelene in podobna živila.
Solata s testeninami orzo in piščancem
Sestavine:
250 g testenin orzo
300 g piščančjih prsi
1 velika čebula
1 velika paprika
nekaj češnjevih paradižnikov
200 g feta sira
Za preliv:
5 žlic oljčnega olja
1 čajna žlička gorčice
sol
poper
strti česen
sok ene limone
žlica pesta iz bazilike
sveža bazilika
Priprava:
Pripravite orzo. Prelijte s trikratno količino vode, dodajte sol in kuhajte približno 15 minut. Če ste uporabili eno skodelico orza – prelijte s tremi skodelicami vode. Če solato pripravljate z rižem, jo skuhajte kot običajno.
Piščančje prsi začinite s soljo in poprom ter jih prepražite na malo olivnega olja.
Zelenjavo narežite na trakove in paradižnik prerežite na pol.
Preliv pripravite tako, da zmešate vse sestavine. Dodajte orzo in zelenjavo, nato pa še piščanca, ki ste ga predhodno narezali na trakove. Čisto na koncu potresite s feta sirom.Ohladite in postrezite.
Nasvet:
Osnova te okusne solate je lahko ječmen, riž, testenine ali celo čičerika. Katera koli od teh živil se bo odlično podala k zgoraj omenjenim sestavinam.
Pisana poletna sadna solata
Sestavine
Maline (količina po želji)
Dve do tri breskve
Dve rezini lubenice ali tri rezine melone
Ananas (količina po želji)
Borovnice (količina po želji)
Za preliv
1 do 2 žlici limoninega soka (lahko uporabite tudi limetin sok)
Žlica medu, javorjevega sirupa, agavinega sirupa ali drugega tekočega sladila po izbiri
Pol čajne žličke naribanega ingverja (neobvezno)
Ščepec soli
Priprava
Sadje dobro operite.
Breskve, lubenico, melono in ananas narežite na koščke želene velikosti in jih dajte v skledo.
Dodajte maline in borovnice.
V majhni skledi dobro premešajte vse sestavine za preliv.
Preliv prelijte čez sadje, premešajte in postrezite. Če ne postrežete takoj, ga postavite v hladilnik in postrezite kasneje.
Lahko okrasite s svežimi listi bazilike ali mete.