Kombuča je dobra za vaše črevesje na več načinov – koristne bakterije spodbujajo zdravo prebavo, pitje kombuče pa je povezano tudi z višjo ravnjo energije in zmanjšanim tveganjem za sladkorno bolezen. Strokovnjaki menijo, da bi jo morali piti redno.
Kaj točno je kombuča?
Kombuča je fermentiran čaj, najpogosteje narejen iz črnega ali zelenega čaja. Doda se »scobyju« – simbiotski kulturi bakterij in kvasovk (znani tudi kot »starter«) – in se pusti fermentirati od 7 do 30 dni, pojasnjuje nutricionistka Lauren Slayton.
»Čeprav mnogi mislijo, da gre za novost ali nekakšen trend, se kombuča proizvaja že več kot 2000 let,« je dejala in dodala, da ima rahlo mehurčkasto teksturo in značilen, sladko-kisel okus, ki se razlikuje glede na vrsto čaja in dodane sestavine.
Tradicionalna kombuča velja za brezalkoholno pijačo, ker vsebuje premalo alkohola, da bi jo zakonito šteli za alkoholno (pod 0,5 odstotka). A obstajajo tudi alkoholne različice kombuče, a o tem kdaj drugič, večinoma so brezalkoholne in zelo priporočljive za vaše zdravje.
Tu so razlogi:
1. Izboljša prebavo
Najbolj znana korist kombuče je povezana z zdravjem prebavnega sistema. Stephanie Taylor, ustanoviteljica podjetja Remnant Farm Kombucha, navaja, da probiotiki v kombuči pomagajo obnoviti ravnovesje koristnih bakterij v črevesju.
Slayton jo pogosto priporoča ljudem, ki trpijo zaradi zaprtja. Poudarja tudi, da ocetna kislina v kombuči upočasni praznjenje želodca in podaljša občutek sitosti, medtem ko glukuronska kislina pomaga pri delovanju jeter. Vendar je pomembno omeniti: naravna gaziranost kombuče lahko pri nekaterih ljudeh povzroči napihnjenost.
2. Poveča raven energije
Ker je kombuča najpogosteje narejena iz črnega ali zelenega čaja, vsebuje tudi nekaj kofeina. Slayton pravi, da običajno ohrani tretjino do polovico kofeina iz originalnega čaja – približno 15 mg na skodelico, kar je bistveno manj kot 90 mg, ki jih najdemo v kavi.
Čeprav ne boste dobili klasičnega “kofeinskega udara”, lahko redno pitje povzroči rahel dvig energije zaradi vitaminov skupine B, ki nastanejo med fermentacijo. Poleg tega zdrav prebavni sistem pomeni več energije in boljše splošno počutje.
3. Krepi imunski sistem
Kombuča je bogata z vitamini in minerali, ki podpirajo imunski sistem, pravi Taylorjeva. Minerali, kot so kalcij, mangan in fluorid, prispevajo k zdravju kosti in lahko pomagajo preprečevati bolezni, kot sta osteoporoza in artritis. Antioksidanti v kombuči lahko pomagajo podpirati zdravje srca z zniževanjem slabega holesterola in preprečevanjem nabiranja plakov v krvnih žilah.
4. Uravnava krvni sladkor
Raziskave kažejo, da lahko fermentirane pijače, kot je kombuča, ki so bogate s čajnimi polifenoli in organskimi kislinami, pomagajo uravnavati raven inzulina in glukoze v krvi. V kombinaciji z zdravo prehrano lahko to zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.
Slaytonova pa opozarja, da se pri postopku varjenja uporablja sladkor za hranjenje kvasovk in bakterij – čeprav se del sladkorja porabi med fermentacijo, se lahko končna količina sladkorja razlikuje. Zato svetuje, da pred nakupom kombuče preverite etikete.