Tretja smrtna žrtev botulizma v Italiji

V Italiji so potrdili že tretjo smrtno žrtev zaradi botulizma, redke, a izjemno nevarne bolezni, ki lahko povzroči mišično paralizo ali odpoved dihanja. Do zastrupitve je prišlo po zaužitju hrane, za katero se sumi, da je bila kontaminirana.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V Kalabriji sta po zastrupitvi s sendvičem, nadevanim z brokolijem, umrla 52-letni moški in 45-letna ženska. Štirinajst ljudi, ki so zaužili ta sendvič, je bilo ogroženih, osem pa je poiskalo zdravniško pomoč. Na jugu Sardinije je medtem umrla 38-letnica, potem ko je pojedla tacos z domnevno okuženo avokadovo kremo.

Slovenska uprava za varno hrano (UVHVVR) je bila obveščena, da je bil sporen izdelek vakuumsko pakiran avokado, proizveden v Peruju, ki je bil dobavljen tudi na slovenski trg. Potrošnike opozarjajo, naj bodisi ne uživajo dvomljivih izdelkov ali pa se pred uporabo prepričajo o njihovi varnosti.

V Italiji in širše se zdaj poteka preiskava izvora kontaminiranih živil, da bi preprečili morebitne nadaljnje zastrupitve.

Kaj je botulizem?

Botulizem je redka, a zelo resna bolezen, ki jo povzroča toksin bakterije Clostridium botulinum. Ta toksin prizadene živčni sistem in lahko povzroči mišično paralizo.

Glavni simptomi vključujejo:

  • težave z vidom (zamegljen vid, dvojni vid),

  • težave pri govorjenju in požiranju,

  • mišično oslabelost,

  • v hudih primerih lahko povzroči odpoved dihanja.

Bolezen se najpogosteje pojavi zaradi zaužitja kontaminirane hrane, zlasti napačno konzervirane ali vakuumsko pakirane hrane. Takojšnja zdravniška pomoč je ključna, saj je botulizem lahko življenjsko ogrožajoč.