Ni znano, kje so jo prvič skuhali pašto fižol, zagotovo pa gre za jed za reveže, ki se je sčasoma razširila po vsem svetu.
Jed se najpogosteje pripravlja iz belega fižola (cannellini) ali fižola v zrnju (borlotti), ki ga je najbolje kuhati samega. Seveda lahko to jed pripravimo tudi iz konzerviranega fižola, pri testeninah pa se najpogosteje uporabljajo ditalini ali majhni makaroni.
Če teh nimate pri roki, ni težav. Italijani znajo vse ostanke suhih testenin iz shrambe stresti v kuhinjsko krpo in jih s kladivom za meso razdrobiti.
Pašta fižol – sestavine:
500 g kuhanega fižola
300 g suhih testenin
100 g pancete
1 majhna pločevinka pelatov
2 stroka česna
1-2 l zelenjavne jušne osnove po vaši izbiri
oljčno olje
vejica svežega rožmarina
sol in poper po vaši izbiri
nariban sir po vaši izbiri
Priprava:
Fižol namočite večer pred kuhanjem, vodo odcedite in ga naslednji dan skuhajte na običajen način. Za boljši okus lahko fižolu dodate nekaj strokov česna in nekaj svežega peteršilja. Fižol solite šele proti koncu kuhanja. Glede na starost fižola in čas namakanja se fižol lahko kuha eno do dve uri.
V velikem loncu na malo oljčnega olja prepražite drobno sesekljano panceto, dokler ne dobi lepe rjave barve. Nato dodajte olupljene stroke česna (v enem kosu) in rožmarin ter pražite minuto ali dve.
V lonec dodajte zdrobljene paradižnike iz konzerve, vse dobro premešajte in pražite nekaj minut.
Kuhan fižol dodajte v jed, vse dobro premešajte in pražite minuto ali dve, da se okusi premešajo.
Nato dodajte suhe testenine in v lonec postopoma prilivajte jušno osnovo. Tekočina naj bo približno 5 centimetrov nad ostalimi sestavinami v loncu, saj bodo testenine med kuhanjem vpile veliko vode.
Jed spremljajte in jo redno mešajte, saj se testenine lahko primejo dna lonca. Če opazite, da je jed presuha, dodajte še več vode ali jušne osnove.
Če ste dodali preveč jušne osnove, s tlačilko za krompir pretlačite nekaj fižola in tako zgostite celotno jed. Po okusu dodajte sol in poper.
Jed postrezite toplo z rezino kruha. Po želji jo lahko postrežete z malo naribanega sira.