Slive so koščičasto sadje iz družine Rosacea, znanih je več kot 2000 podvrst, ki variirajo od rumenih do temno modrih odtenkov, v naših krajih pa je najbolj priljubljena navadna modra bistrica, ki dozori poleti.
Je super sadje, ki je polno vitaminov, mineralov in drugih koristnih hranil. Slive je najbolje uživati surove, lahko pa jih uporabimo tudi za pripravo marmelad, kompotov in različnih drugih sladkih in slanih jedi.
Tukaj so razlogi zakaj bi morali slive pogosteje vključiti v svoj jedilnik.
1. Slive so kraljice dobre prebave
Slive so bogate s prehranskimi vlakninami, ki spodbujajo prebavo, čistijo telo in zdravijo zaprtje.
2. Uravnavajo krvni tlak
100 gramov svežih sliv vsebuje približno 160 miligramov kalija. Ta mineral igra pomembno vlogo pri uravnavanju krvnega tlaka.
3. Izboljšujejo delovanje srca
Raziskave so pokazale, da redno uživanje sliv blagodejno vpliva na srce in celoten srčno-žilni sistem.
4. Krepijo imunski sistem
To sadje je polno vitamina C, ki ima močan antioksidativni učinek, varuje zdravje celotnega telesa in krepi imunski sistem posameznikov.
5. Slive so dobre za kožo
Sladko temno modro sadje vsebuje tudi betakaroten in vitamin E, ki ohranjata elastičnost kože, pospešujeta celjenje ran, imata pa tudi močne protivnetne lastnosti, zato zagotavljata lep videz največjega organa.
6. Slive so varuhi kosti
Slive vsebujejo znatne količine antioksidantov, kot so flavonoidi in fenolne spojine, ter nekatere minerale, ki so odgovorni za ohranjanje kostne mase in prispevajo k splošnemu zdravju skeletnega sistema.
7. Spodbujajo hujšanje
100 gramov sliv vsebuje le 45 kalorij. Prav zato je uživanje tega sadja priporočljivo ljudem, ki poskušajo shujšati ali ohraniti zdravo telesno težo.